Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, “σπίθες” που ανάβουν και έχουν την ανάγκη να μεταδόσουν τις γνώσεις τους. Δράσεις που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αφήσουν πίσω τους. Τα παραπάνω αντιπροσωπεύει το CampusBus, ένα λεωφορείο το οποίο θα ταξιδέψει σε 36 πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποιώντας σε κάθε μία από αυτές εκπαιδευτικά σεμινάρια, με στόχο να ανάψει μια σπίθα σε όλη την Ελλάδα, σε θέματα που αφορούν τον κόσμο και σε θέματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθούμε πραγματικά.

Πρώτος σταθμός του λεωφορείου η Καλαμάτα! Έφθασε στην πόλη μας την Παρασκευή 15 και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, όπου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια με τα εξής θέματα: εισαγωγή στο marketing, βασικό management και συναισθηματική νοημοσύνη, μαζικά διαδικτυακά μαθήματα (Massive Online Free Courses), presentation skills, δηλαδή πώς μπορείς να κάνεις μια καλύτερη παρουσίαση, πώς να χτίζεις ένα βιογραφικό, πώς να προετοιμάζεσαι για μια συνέντευξη και επιχειρηματικότητα.

Τα μαθήματα είναι τετράωρα, ενώ σήμερα Κυριακή θα πραγματοποιηθούν τα τέσσερα από αυτά (επιχειρηματικότητα, δικτύωση, συνέντευξη, παρουσίαση) και θα είναι από τις 10:00 – 14:00. Στις 16:00-20:00 θα είναι τα άλλα δύο (management και μαζικά διαδικτυακά μαθήματα).

Τέτοιες δράσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες από νέα και δραστήρια άτομα δε θα έπρεπε να περνάνε απαρατήρητες. Σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, η οποία πραγματοποιεί τεράστια βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα, τέτοιες ενέργειες πρέπει να αγκαλιάζονται και να επικροτούνται.

Έτσι λοιπόν, μιλήσαμε με πέντε από τα μέλη του CampusBus κατά την παραμονή τους στην πόλης μας, από τους οποίους μόνο θετικά μηνύματα πήραμε, αισιοδοξία και ελπίδα, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να ξεφύγουμε από τη μίζερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Και οι πέντε, ηλικίας 20 ως 28 ετών, μας είπαν φυσικά τα καλύτερα για την Καλαμάτα, εκφράζοντας παράλληλα ένα παράπονο για την σχετικά μειωμένη συμμετοχή του κοινού της πόλης στα σεμινάρια.

Ερωτώμενοι για την πόλη μας είπαν τα παρακάτω:

– Δεν είδαμε και πολλά από την Καλαμάτα. Από τις συζητήσεις που έχω κάνει πιστεύω ότι είναι μια πόλη που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο μέλλον. Αρκεί, όμως, όλο αυτό να γίνει κατανοητό σε αρχικό επίπεδο και μετά να δουλευτεί συλλογικά. Πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να το κάνουν.

– Εγώ βλέπω ότι ακόμα και τα τοπικά προϊόντα είναι πολύ καλά, αλλά δεν έχουν δείξει τη δυναμική που έχουν. Δεν είναι μόνο το λάδι Καλαμάτας, έχετε και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, στο μαγαζί που φάγαμε χθες έφαγα την καλύτερη μακαρονάδα που έχω φάει!

– Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα ανθρώπου. Βρεθήκαμε στο CodeDojo στην Καλαμάτα, σεμινάριο για παιδάκια με θέμα τον προγραμματισμό, όπου μια γιαγιά 70 χρονών συνόδευε το εγγονάκι της και κάθησε μαζί τις 3 ώρες ακούγοντας πώς να προγραμματίζει και να φτιάχνει παιχνίδια. Αυτή την ενέργεια και τη θέληση, αν την πάρουν όλοι στην Καλαμάτα και σε οποιαδήποτε πόλη τότε θα ανέβει η Καλαμάτα και κάθε μεριά της Ελλάδας. Τέτοιους ανθρώπους ψάχνουμε!

 

Για τα σεμινάρια που παρουσιάζουν, ανέφεραν ενδεικτικά τα παρακάτω:

Τα μαθήματα κινούνται πάνω σε έναν βασικό άξονα. Πώς μπορεί αυτό να γίνει καθημερινά και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό. Τελειώνοντας από αυτό θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει κάποια πολύ βασικά πράγματα και να ασχοληθεί με αυτά. Μπορεί το marketing, management να ακούγονται πολύ γενικά, αλλά, στην ουσία είναι τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Δηλαδή, στο marketing θέλουμε να καταλάβει τι γίνεται αυτή τη στιγμή, τι διαστάσεις έχει πάρει τώρα και με την τεχνολογία πώς μπορεί με απλά πράγματα αν πιστεύει σε κάτι όντως να το καταφέρει.

 

Δύο κουβέντες με τις οποίες θα έπειθαν κάποιον να παρακουθήσει τα σεμινάριά τους:

– Δεν ξέρω αν μπορώ να πείσω κάποιον με λόγια. Θα έλεγα να βρει μια-δυο ώρες από τη μέρα του και να έρθει να μιλήσουμε.

– Αν θέλει πραγματικά να αλλάξει τη ζωή του και τον τρόπο σκέψης του θα ήταν ένα βήμα να έρθει και να μας ακούσει.

– Γιατί όχι; Ό,τι ξέρει κανείς καλό είναι και μπορείς να μάθεις κάτι καινούργιο που σχετίζεται με το επάγγελμά σου, τα ενδιαφέροντά σου.

– Είναι ακόμη μια υπέροχη πρωτοβουλία και καινοτομία και ένας άνθρωπος που θέλει να είναι μέσα στα πράγματα και να ξέρει τι γίνεται στο εξωτερικό του περιβάλλον δε θα πρέπει να το χάσει.

 

Την ομάδα του CampusBus αποτελούν η Αναστασία Κτενά, απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού της Παντείου από την Λευκάδα, η Τζωρτζίνα Καπράλου, σπουδάστρια της ΑΣΟΕΕ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Αθήνα, η Σταυρίνα Σκούφη, απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και σπουδάστρια στην ΑΣΟΕΕ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Άργος, η Πέννυ Σαπούνη, σπουδάστρια στην ΑΣΟΕΕ, ο Κωνσταντίνος Στεργιανουδάκης, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου, ο Σταμάτης Μάρκογλου, φοιτητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Marketing και Επικοινωνίας από την Κατερίνη και ο Γιάννης Ρίζος, του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

 

Δείτε επίσης: Καινοτόμο Πρόγραμμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης παιδιών στην Καλαμάτα με δωρεάν παρακολούθηση >

Ελλαδικό