Ένα εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο έρχεται να φωτίσει την νύχτα της Κυριακής 17 Νοεμβρίου προς Δευτέρα 18 Νοεμβρίου,  ξημερώματα περίπου. Το φαινόμενο αυτό είναι η ετήσια επίσκεψη που σχηματίζουν την αποκαλούμενη “Βροχή των Λεοντιδών”.

Η “βροχή” αυτή πήρε την ονομασία της επειδή τα μετέωρα αυτά αντικείμενα φαίνονται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα και οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης με την ονομασία Τεμπλ-Τατλ.

Ουσιαστικά συμβαίνει το εξής: καθώς η Γη περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τατλ. Έτσι, καθώς η Γη τρέχει με λίγο πάνω από εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων.

Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου (σπανίως βαρύτερα και μεγαλύτερα), χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων, στα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας δηλαδή και αναφλέγονται.

Η ανάφλεξη αυτή δημιουργεί μια φωτεινή σφαίρα δύο μέτρων περίπου που κινείται με ταχύτητα έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, βλέπουμε από τη Γη ως παρατηρητές τους νυχτερινού ουρανού και ονομάζουμε διάττοντα αστέρα, μετέωρο, ή πιο απλά “πεφταστέρι”.

Στην ερχόμενη “βροχή” αναμένονται παραπάνω από 30 “πεφταστέρια” την ώρα, ενώ μια φορά στα 33 χρόνια (όσα ακριβώς χρειάζεται ο κομήτης Τεμπλ-Τατλ για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά) η απλή αυτή “βροχή” μετατρέπεται σε “κοσμική καταιγίδα” με πάνω από 200 “πεφταστέρια” την ώρα. Η επόμενη αυτού του επίπεδου αναμένεται τον Νοέμβριο του 2035.

Ας ελπίσουμε ότι ο άστατος καιρός αυτών των ήμερων θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε αυτό το νυχτερινό κοσμικό υπερθέαμα.

Ελλαδικό