Μπορεί η Μεσσηνία να μην θεωρείται ένας κλασικός αποκριάτικος προορισμός, ο νομός Αχαΐας και Ξάνθης, άλλωστε, συνεχίζουν να διατηρούν τα πρωτεία όσον αφορά τις Απόκριες. Παρ’όλα αυτά, το καρναβάλι της Καλαμάτας, το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με υπόλοιπα καρναβάλια που πραγματοποιούνται στον νομό μας, έχει καταφέρει να αναδείξει και – γιατί όχι;- να ξεχωρίσει τη Μεσσηνία ως προορισμό για τις Απόκριες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα καρναβάλια στα οποία μπορεί να συμμετέχει τόσο ο ντόπιος όσο ο επισκέπτης κατά την αποκριάτικη περίοδο στη Μεσσηνία…

Το καρναβάλι της Καλαμάτας

Η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά σε αποκριάτικους ρυθμούς διοργανώνοντας καρναβάλι με παρελάσεις και αντίστοιχες εκδηλώσεις, το οποίο καθιερώθηκε από την πρώτη κιόλας φορά. Έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

i-nichterini-parelasi-evgale-tous-karnavalistes-stous-dromous-photos-1

Το Καλαματιανό καρναβάλι γνωρίζει ήδη μεγάλο αριθμό συμμετοχής. Στόχος των διοργανωτών είναι κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο κόσμος να διασκεδάσει και να συμμετάσχει στα διάφορα events που θα λάβουν χώρα στην πόλη, όπως και στα parties και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Το καρναβάλι της Μεσσήνης

Το καρναβάλι της Μεσσήνης θεωρείται ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά καρναβάλια στην Ελλάδα. Η ιστορία των 156 ετών, άλλωστε, το επιβεβαιώνει! Το καθιερωμένο και εξέχουσας σημασίας καρναβάλι της Μεσσήνης κάθε χρόνο πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις, δεν είναι μόνο ένα έθιμο, αλλά μια ιεροτελεστία που συγκεντρώνει πλήθος εθίμων και δρώμενων κατά την περίοδο αυτή.

Το καρναβάλι της Νέδουσας

Στη Νέδουσα, μισή περίπου ώρα από την Καλαμάτα, κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα καρναβάλι, λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, το οποίο πραγματοποιείται την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Πρόκειται για ένα αγροτικό δρώμενο που στοχεύει στην καλή χρονιά και στην ευημερία σε ολόκληρο το χωριό.

karnavali-nedousas

Στη μικρή πλατεία εκατοντάδες λάτρεις της Ελληνικής παράδοσης συνωστίζονται για να πάρουν μέρος σε πρωτόγονες ιεροπραξίες. Ένα είδος λαϊκού θεάτρου στήνεται και ένας θίασος μεταμφιεσμένων ακολουθεί μια σειρά από πράξεις, όπως μουντζούρωμα, γάμος, κηδεία, ανάσταση, πράξεις που θα «εξασφαλίσουν» στο χωριό γονιμότητα διώχνοντας το κακό μακριά. Οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά σε ένα αρχαίο τελετουργικό για ευημερία και γονιμότητα.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό