Ο τιμημένος με το Διεθνές βραβείο Καβάφη, Δημήτρης Στεφανάκης τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Public Καλαμάτας θα παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα «Άρια, Ο κόσμος από την αρχή».

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, ο συγγραφέας μίλησε στο «Kalamata IN»:

Πρόσφατα κατακτήσατε το γαλλικό βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας (Prix Méditerranée Étranger 2011 ) και το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 για το βιβλίο σας «Μέρες Αλεξάνδρειας». Πραγματοποιήθηκε ένας από τους στόχους σας ως συγγραφέας; Πώς νιώσατε;

Αισθάνθηκα σαν να μου χάρισαν είκοσι χρόνια λογοτεχνικής ζωής. Από την άλλη, όμως, δεν ξέρω αν πραγματοποιήθηκε κάποιος στόχος μου. Ειλικρινά, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διανύσω κι αυτό είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα.

 

Τι μηνύματα θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες σας μέσα από τις μικρές ιστορίες των απλών ανθρώπων που γράφονται στη σκιά των μεγάλων γεγονότων;

Δεν πιστεύω στη λογοτεχνία που δίνει μηνύματα στους αναγνώστες της. Η γραφή είναι, πάνω από όλα, μια απόλαυση που τη μοιραζόμαστε. Και αυτό που με ωθεί να γράφω ιστορίες με έντονα ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία είναι η πεποίθηση ότι το μυθιστόρημα ως είδος είναι κάτι πιο σύνθετο από την απλή αφήγηση μιας ιστορίας.

 

Σε συνέντευξή σας έχετε μιλήσει για αγαπημένους σας μεγάλους συγγραφείς (Όμηρο, Σαίξπηρ, Ντίκενς…) που άλλαξαν με το έργο τους τα λογοτεχνικά δεδομένα. Αυτό αποτελεί και δικό σας όνειρο, φιλοδοξία;

Η λογοτεχνία είναι ένα στοίχημα με την αθανασία, όπως έχω ξαναπεί. Οι φιλοδοξίες μου περιορίζονται στο να αφήσω πίσω μου κάποια καλά βιβλία και, πιστέψτε με, αυτό δεν είναι εύκολο.

 

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή αλλά φοβούνται λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, που έχει επηρεάσει ουσιαστικά τον κλάδο σας;

Η αφοσίωση στην τέχνη της γραφής δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε οικονομική κρίση. Οι νέοι επιβάλλεται να γράφουν  αλλά πρέπει να έχουν και υπομονή.

 

Στο καινούριο σας βιβλίο «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή» τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε; Ποια στοιχεία – φράση κάποιου πρωταγωνιστή θα θέλατε να αναφέρετε;

Θα απαντούσα με την πρώτη φράση του μυθιστορήματος, πως η «αφήγηση είναι παρηγοριά». Θα προσέθετα όμως ότι «ένα μικρό άλμα στη γεωγραφία και ο κόσμος αλλάζει στα μάτια σου».

 

Έχετε επισκεφτεί την πόλη μας στο παρελθόν; Ποιες οι εντυπώσεις σας; Θεωρείτε πως έχει ή είχε στο παρελθόν (με τη μεγάλη εμπορική δραστηριότητα) στοιχεία κοσμοπολιτισμού;

Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι την Καλαμάτα, για κάποιο βιβλίο μου. Κάθε φορά προσθέτω ένα καινούριο κομμάτι γνώσης για το παρελθόν αλλά και το παρόν της. Το κέντρο της πόλης αποπνέει κοσμοπολιτισμό όπως και αντίστοιχες περιοχές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η Καλαμάτα είναι αναμφίβολα κομμάτι μιας κοσμοπολίτικης παράδοσης.

 

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σωλ Μπέλοου, Ε.Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι και Προσπέρ Μεριμέ. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Φρούτα εποχής” κυκλοφόρησε το 2000 (εκδόσεις Ωκεανίδα). Ακολούθησαν: “Λέγε με Καΐρα” (Ωκεανίδα, 2002), “Το μάτι της επανάστασης έχει αχρωματοψία” (Ωκεανίδα, 2005), “Μέρες Αλεξάνδρειας” (εκδόσεις Πατάκη, 2007, β’ έκδ. Ψυχογιός 2011, μεταφράστηκε στα γαλλικά, τιμήθηκε με το Prix Mediterranee Etranger 2011 και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ισπανικά και στα αραβικά), “Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι” (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), “Θα πολεμάς με τους θεούς” (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), “Φιλμ νουάρ” (Ψυχογιός, 2012). Ο Δημήτρης Στεφανάκης έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, το 2011, και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Europeen της ίδιας χρονιάς.

 

Δείτε ακόμα –> Ο τιμημένος με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη Δημήτρης Στεφανάκης μας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο

 

 

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.