Συνεχίζει το πλούσιο πρόγραμμα προβολών του το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με ένα πανόραμα πλήθους ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην πόλη της Καλαμάτας από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 μέχρι και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ενώ μέρος του θα φιλοξενηθεί Αμαλιάδα, Γύθειο, Σπάρτη και Άργος.

Οι προβολές της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2017:

  • 3 μ.μ. Roots of oblivion (Οι ρίζες της λήθης)

Διάρκεια: 61’

Σκηνοθεσία: Jorge Monteallegre

Παραγωγή: Κολομβία

Περίληψη: Η ιστορία αρκετών επιζώντων του λαχάρ που έπληξε την Αρμέρο στην Κολομβία και προκλήθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη τον Νοέμβριο του 1985. Η κυβέρνηση γνώριζε γι’ αυτό και δεν έκανε τίποτα για να εκκενώσει την κοινότητα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας, 25.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Τώρα, 30 χρόνια μετά, οι επιζώντες αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που είχε αυτό το συμβάν στις ζωές τους. Το πέρασμα του χρόνου είναι αδιάλλακτο καθώς η απόδειξη των προσωπικών τραγωδιών των κατοίκων καταδικάζεται στη λήθη από μια αδιάφορη και ανεύθυνη χώρα χωρίς μνήμη ή σεβασμό.

  • 6.10 μ.μ. Libera Espressione (Ελεύθερη έκφραση)

Διάρκεια: 42’

Σκηνοθεσία: Μanuele Mandolesi

Παραγωγή: Ιταλία

Περίληψη: Το «Libera espressione” αφηγείται την ιστορία του Antonino Maggiore και τα τρία χρόνια της δραστηριότητας ως videoblogger στο Λαμπεντούσα. Ο Antonino είναι ο γιος ενός ψαρά και εργάζεται σε ένα σιδηροπωλείο. Μια μέρα αποφάσισε να δεσμεύσει τον εαυτό του και με μια μικρή κάμερα στο χέρι άρχισε να πει τις ιστορίες που έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας.

Νιώθοντας την ανάγκη μιας πληροφορίας χωρίς παρεμβολή των μέσων ενημέρωσης, με την πάροδο του χρόνου, ο Antonino παράγει μια ανεξάρτητη και προσωπική ιστορία καταγράφοντας ζωντανά το δράμα της μετανάστευσης, την κρίσιμη κατάσταση και το άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών από την πατρίδα του την Λαμπεντούζα, “η πύλη προς την Ευρώπη. “

  • 5 μ.μ. Hot Men – Cold Dictatorships (Καυτοί άνδρες – κρύες δικτατορίες)

Διάρκεια: 97’

Σκηνοθεσία: Mária Takács

Παραγωγή: Ουγγαρία

Περίληψη: Νεαροί Ούγγροι ομοφυλόφιλοι εξερευνούν τα προσωπικά δράματα των ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων που ζούσαν στην κομμουνιστική Ουγγαρία. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση των ομοφυλόφιλων μετά την πτώση του κομμουνισμού ή η ομοφοβία είναι ακόμα χειρότερη σήμερα;

Μια μισή ώρα του δημιουργικού, κοινωνικού ντοκιμαντέρ μας δείχνει – με τη βοήθεια των ιστοριών ζωής 7 πρωταγωνιστών – τι σημαίνει να είναι ένας ομοφυλόφιλος πριν από την “πολιτική μετάβαση” στην Ουγγαρία. Την ιστορία την ακολουθούν 4 νέους γκέι άντρες. Οι προσωπικές εμπειρίες αποκαλύπτονται και οι ανασκαφές στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών επανερμηνεύουν τα τελευταία 50 χρόνια από τη σκοπιά του σημερινού κοινωνικού και νομικού πλαισίου.

  • 7 μ.μ. Μακροβούτι

Διάρκεια: 43’

Σκηνοθεσία: Ιρίνα Μπόικο

Παραγωγή: Ελλάδα

Περίληψη: «Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο… είναι ένας δρόμος», λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ αυτού. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος

  • 8 μ.μ. Picturing War. (Απεικονίζοντας τον πόλεμο)

Διάρκεια: 60’

Σκηνοθεσία: Konstantin Fleming

Παραγωγή: Γερμανία

Περίληψη: Ποιες φωτογραφίες βλέπουμε τελικά;

Σε έναν κόσμο της σύγχρονης μαζικής επικοινωνίας και μιας ασταμάτητης ροής των εικόνων, αυτή η ερώτηση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ποια σύγκρουση αξίζει μετάδοση; Ποιος πόλεμος μπορεί να ενδιαφέρουν τους καταναλωτές των μέσων ενημέρωσης; Και πώς ταξιδεύουν εικόνες από όλο τον κόσμο, από τις ζώνες των συγκρούσεων στο παγκόσμιο κοινό;

Αυτές οι ερωτήσεις είναι το κεντρικό μήνυμα του «Απεικονίζοντας τον πόλεμο».. Από τη Συρία και το Ιράκ στη Ρουάντα – η ταινία ακολουθεί έναν νεαρό άνδρα που έχει επιλέξει να γίνει ένας φωτογράφος του πολέμου, και απαντά στο ερώτημα για το πώς ο ίδιος βρίσκει τις εικόνες που μπορούμε να δούμε μια μέρα- ή όχι – πρωτοσέλιδο σε μια μεγάλη εφημερίδα.

  • 9 μ.μ. Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση

Διάρκεια: 90’

Σκηνοθεσία: Ανζελίκ Κουρούνη

Παραγωγή: Ελλάδα

Περίληψη: Τι έχει στο κεφάλι του ο νεοναζί της διπλανής πόρτας; «Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιος μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν». Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες, που παρουσιάζονται ως θύματα του συστήματος».

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Ελλαδικό