Στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016, στις 22:00 θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ τσέλου και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί… “Cello in my Life” με την Indira Rahmatulla.

Η βραβευμένη τσελίστρια Indira Rahmatulla, μουσικός από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν που κατάφερε να κατακτήσει όλο τον κόσμο, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ για τσέλο. Η ποικιλία και το διαφορετικό ύφος των μουσικών έργων αναδεικνύει το εύρος της μουσικής ευαισθησίας και δεξιοτεχνίας της τσελίστριας, σε ένα διάλογο με τον χορό.

Η Σουίτα του Μπαχ για σόλο τσέλο γράφτηκε το 1715 και αποτελείται από πέντε δημοφιλείς χορούς της κεντρικής Ευρώπης. Στη σουίτα συμμετέχουν αυτοσχεδιαστικά επαγγελματίες χορεύτριες που άρχισαν τις σπουδές τους στη Δημοτική Σχολή Χορού του Δήμου Καλαμάτας: Σταυρούλα Γκόνου, Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, Νάγια Γραμματικοπούλου, Δήμητρα Μερτζάνη και Βάσια Αναγνωστοπούλου.

Έργα

J.S. Bach: Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο αρ. 1 σε σολ μείζονα, BWV 1007 // 15΄
György Ligeti : Σονάτα για σόλο τσέλο // 9΄
Henri Dutilleux: Τρεις στροφές στο όνομα του Ζάχερ // 9΄
Ahmed Adnan Saygun: Παρτίτα για σόλο τσέλο, έργο 31 // 10΄

Στη Σουίτα για τσέλο του Μπαχ συμμετέχουν αυτοσχεδιαστικά οι χορεύτριες:

Σταυρούλα Γκόνου (Prélude) | Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη (Allemande)
Νάγια Γραμματικοπούλου (Courante) | – Βάσια Αναγνωστοπούλου,Σταυρούλα Γκόνου, Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη (Sarabande)
Βάσια Αναγνωστοπούλου (Menuett I-II) | Ομαδικός αυτοσχεδιασμός (Gigue)
Συντονισμός και επιμέλεια: Λίλλυ Τριαντάρη

Ιντίρα Ραματούλλα

Γεννήθηκε το 1988 στην Τασκένδη και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου από τους γονείς της. Ολοκλήρωσε σπουδές στο Colburn School Conservatory of Music του Λος Άντζελες με τον Ρόναλντ Λέοναρντ και συνέχισε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Φράιμπουργκ με τον Ζαν-Γκυέν Κερράς. Έχει μελετήσει μουσική δωματίου με τον Ραλφ Γκοτόνι στο Διεθνές Ινστιτούτο Μουσικής της Μαδρίτης ως μέλος του πιάνο τρίο Areti. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με τους Μεναχέμ Πρέσλερ, Φέρεντς Ράντος, Νατάλια Γκούτμαν κ.ά.

Έχει κερδίσει βραβεία σε σημαντικούς παγκόσμιους διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το β’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Τσέλου «Αράμ Χατσατουριάν (Αρμενία, 2006), α’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Σλερν (Ιταλία, 2006), γ’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Τσέλου Λουίς Σιγκάλ (Χιλή), α’ βραβείο κ.ά. Από το 2013 είναι μέλος του Ιδρύματος Villa Musica Rheinland-Pfalz, όπου έχει συνεργαστεί με τους Βαντίμ Γκλούτσμαν, Σέρτζιο Ατσολίνι, Μπορίς Γκαρλίτσκι, Αλεξάντερ Μέλνικοφ κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε μουσικά φεστιβάλ όπως του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν (Γερμανία) και το Μουσικό Φεστιβάλ του Ειρηνικού (Ιαπωνία), όπου έπαιξε υπό την διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών (Έσενμπαχ, Ι. Φίσερ, Κόσιτς, Χένγκελμπροκ, Λουίζι κ.ά.). Έχει συνεργαστεί με το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας του Μπάντεν Μπάντεν και του Φράιμπουργκ καθώς επίσης η Όπερα της Ζυρίχης. Από το 2015 είναι μέλος της Ορχήστρας Δωματίου της Λωζάννης.

Βάσια Αναγνωστοπούλου

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1989. Από έξι ετών παρακολούθησε μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Χορού της πόλης. Συνέχισε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη Σχολή «Ραλλού Μάνου». Έχει παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το δίπλωμα της Χάθα Ανουσάρα γιόγκας, και σεμινάρια χορού με τους Νταβίντ Ζαμπράνο, Φρέυ Φάουστ, Ινιάκι Ασπιλλάγκα, Ερμή Μαλκότση κ.ά. Από το 2012 διδάσκει χορό σε παιδιά και ενήλικες

Σταυρούλα Γκόνου

Γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Χορού. Φοίτησε στην Ανώτερη Σχολή Χορού Δέσποινας Γρηγοριάδου (2008-2011). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου και κλασικού χορού στη Διεθνή Ακαδημία Χορού της Βάρνας, θεωρητικό σεμινάριο «Βαγκάνοβα» και μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά. Συμμετείχε στο 9ο και 10ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Δίδαξε κλασικό και σύγχρονο χορό στη σχολή χορού στη Ζάκυνθο (2011-2012). Από το 2012, μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαμάτας (ΦΑΡΙΣ).

Νάγια Γραμματικοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Χορού έως το 2008. Συνέχισε στη σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» (2008-2011) και παράλληλα φοίτησε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ (πτυχίο, 2015). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου χορού και έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων 2010. Εργάζεται ως δασκάλα μπαλέτου, σύγχρονου χορού και ως παιδαγωγός στην Καλαμάτα.

Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Χορού. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε σπουδές στο De Theaterschool του Άμστερνταμ. Ως χορεύτρια και χορογράφος έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις χορού και θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2007 διδάσκει σύγχρονο χορό σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Από το 2014 δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα.

Λίλλυ Τριαντάρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε χορό στο Laban Center for Movement and Dance (Λονδίνο) και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, απ’ όπου και αποφοίτησε. Από το 1989 ως το 2007 δίδαξε χορό στη Δημοτική Σχολή Χορού της Καλαμάτας. Τα τελευταία οχτώ χρόνια ασχολείται με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών και συνεργάζεται με το παιδικό εργαστήρι «Παράθυρο στον ήλιο» στην Καλαμάτα.

Ελλαδικό