Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και παρόλο που για κάποιους είναι σχετικά νωρίς να κάνουμε λόγο για Χριστούγεννα και γιορτές, σίγουρα είναι περισσότεροι αυτοί που ανυπομονούν να έρθουν οι γιορτινές ημέρες και έχουν μπει ήδη στον πνεύμα αυτό νιώθοντας σαν παιδιά που περιμένουν τις διακοπές τους.

Σιγά σιγά η Καλαμάτα “φοράει” τα γιορτινά της αφού ήδη το κέντρο της έχει στολιστεί με δεκάδες λαμπάκια που τραβούν την προσοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό και στο κλίμα των ημερών που έρχονται και των ήδη στολισμένων σημείων της πόλης, είπαμε να κάνουμε μια μικρή πρόβλεψη για το πως θα είναι η χριστουγεννιάτικη Καλαμάτα ή για το πως θα θέλαμε να είναι.

Πως θα θέλαμε να δούμε την πόλη μας; Τι περιμένουμε για τα φετινά Χριστούγεννα; Τι θα θέλαμε να απουσιάζει; Σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα και με όσα η φαντασία μας μας επιτρέπει.

Πως υποθέτουμε ότι θα είναι η Καλαμάτα τα Χριστούγεννα, λοιπόν;

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από το βασικό ερώτημα. Θέλουμε να μια πόλη στολισμένη; Η απάντηση είναι μάλλον αναμενόμενη. Μπορεί οι καιροί για τους περισσότερους να είναι δύσκολοι και η ψυχολογία να είναι αρνητική, σε σημείο που να λέμε “Οι στολισμοί μάς έλειπαν τώρα!”, τα Χριστούγεννα, όμως, πάντα μας επηρεάζουν θετικά και μας γεμίζουν αισιοδοξία. Σε αυτό σίγουρα συμβάλει και η γιορτινή και στολισμένη πόλη στην οποία ζούμε. Οπότε, ναι, θέλουμε!

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία;

Ναι! Δεν νοείται πόλη που δεν στολίζει δέντρο στην πλατεία της κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, άλλωστε. Το ανάμα του οποίου είναι μια όμορφη αφορμή για τον κόσμο να βγει έξω και να χαρεί τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στο ιστορικό κέντρο;

Ίσως να είναι και περιττό από τη μία. Από την άλλη, βέβαια, το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας δεν μπορεί να μην “μετέχει” στους στολισμούς. Ενδεχομένως αντί για δέντρο θα μπορούσε να “ντυθεί” χριστουγεννιάτικα η περιοχή.

Στολισμένο καράβι στην κεντρική προκυμαία;

Το στολισμένο καράβι δεν είναι μόνο πιο παραδοσιακό αλλά δίνει μια νότα νοσταλγίας και ανεμελιάς. Συνεπώς, για εμάς επιβάλλεται. Άλλωστε, είναι ένας λόγος να μπει σε γιορτινό κλίμα και η παραλιακή πλευρά της Καλαμάτας. Κάτι για το οποίο συμβάλλουν και τα παρακάτω…

Στολισμός της οδού Ναυαρίνου;

Για εμάς είναι από τα ομορφότερα σημεία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Μια βόλτα με το αμάξι κατά μήκος της παραλιακής θα πείσει και εσάς βλέποντας τα μπλε φωτάκια που πέρυσι είδαμε. Τα υπόλοιπα στολίδια πάνω στα δέντρα είναι μάλλον περιττά και το αισθητικό αποτέλεσμα όχι και τόσο καλό.

Τα ιστορικά κτήρια φωτισμένα ατμοσφαιρικά;

Αυτό θα ήταν κάτι που θέλαμε να δούμε γενικά, όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά η συγκεκριμένη περίοδος θα ήταν μια καλή αφορμή. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι ευρωπαϊκές πόλεις που το κάνουν αυτό, μεταξύ αυτών η Πράγα και το Βερολίνο. Στο τελευταίο μάλιστα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Festival of Lights για λίγες ημέρες όπου πασίγνωστα αξιοθέατα μετατρέπονται σε… καμβάδες. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να προβάλλουν τα έργα τους και στον κόσμο να απολαύσει το αποτέλεσμα και να ενημερωθεί παράλληλα για την ιστορία των κτηρίων.

Ας δούμε κάποιες φωτογραφίες:

Χριστουγεννιάτικο χωριό; 

Περιττή ερώτηση. Αυτό είναι κάτι που όχι μόνο το θέλουμε αλλά το ξέρουμε κιόλας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα εγκαίνια του “μαγικού σταθμού” στον περιβάλλοντα χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού. Ένα χώρος για μικρούς και μεγάλους.

Πεζόδρομος Αριστομένους με «μπλε» στολισμό;

Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να ξαναδούμε και το είδαμε. Ήδη έχει στολιστεί στα… μπλε του ο πεζόδρομος.

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τα μεγάφωνα; 

Χμ. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν θα ήταν κάτι που θα θέλαμε ξανά. Μπορεί για αυτούς που πηγαίνουν μια βόλτα στο κέντρο να είναι από υποφερτό μέχρι γλυκό αλλά για όσους εργάζονται ή μένουν εκεί, είναι λίγο κουραστικό.

Στολισμένοι πεζόδρομοι και δρόμοι; 

Προφανώς ναι. Δεν γίνεται να είναι στολισμένη μόνο η κεντρική πλατεία και η Αριστομένους. Θέλουμε τα Χριστούγεννα να είναι παντού…

Χιόνι;

Η χιονισμένη κεντρική πλατεία τον Ιανουάριο του 1968. Φωτογραφία του Χρήστου Αλειφέρη, ΓΑΚ Μεσσηνίας. Από www.eleftheriaonline.gr. 

Ναιιιιι! Αυτό θα ήταν κάτι που όλοι θα το θέλαμε. Ποιος είναι αυτός, άλλωστε, που δεν έχει φανταστεί να περνάει τα Χριστούγεννα σε μια χιονισμένη πόλη! Δυστυχώς, βέβαια, αυτό μάλλον δεν θα το δούμε. Η Καλαμάτα δεν είναι ανάμεσα στις πόλεις που χιονίζει.

Αφήστε στα σχόλια και τις δικές σας ιδέες και που ξέρετε μπορεί κάποιες από αυτές να γίνουν πράξη! Όλα είναι πιθανά στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων…!

Ελλαδικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ