Η πόλη της Καλαμάτας θα έχει την ύψιστη τιμή να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει πρώτη, στις 12 Μαρτίου 2020, τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν αυτό το Καλοκαίρι στο Τόκυο.

Το “ταξίδι” της ολυμπιακής φλόγας στην ελληνική επικράτεια, θα ξεκινήσει από τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 12 Μαρτίου, και θα ολοκληρωθεί επτά ημέρες αργότερα, με μια λαμπρή γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

O πρώτος από τους σταθμούς στο μακρύ ταξίδι της είναι και η Καλαμάτα, όπου θα περάσει αλλά και θα διανυκτερεύσει. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα πραγματοποιηθεί η αφή και το άναμμα της Ολυμπιακής φλόγας, θα συνεχιστεί με ομιλίες. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν οι βραβεύσεις ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στον αθλητισμό. Πρόκειται για τους αθλητές: Κλέλια Πανταζή, Μαρία Αλεβίζου, Μαρία Κωστόπουλου, Γιώργο Φωτάκη και Ηλία Μάλαμα.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε 6 Καλαματιανούς λαμπαδηδρόμους για να συμμετάσχουν στη λαμπαδηδρομία της πόλης μας. Πρόκειται για τους Μαρία Χάσκου, Διονύσιος Πουλής, Νίκη Αθανασοπούλου, Παναγιώτης Βεργινάδης, Παναγιώτης Λαγοπάτης και Γιώργος Λαζαρίδης.

Ας τους γνωρίσουμε

Μαρία Χάσκου

Η πρώτη λαμπαδηδρόμος είναι η Μαρία Χάσκου, η οποία συγκαταλέγεται διαχρονικά στις σπουδαιότερες αθλήτριες που ανέδειξε το μεσσηνιακό volley. Το 2003 κατέκτησε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων beach volley, ενώ δύο χρόνια αργότερα αναδείχθηκε χρυσή βαλκανιονίκης, φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο. Στο volley σάλας λίγο έλειψε να κατακτήσει τον τίτλο με την ΑΕΚ το 2011. Να σημειωθεί ότι υπήρξε ηγέτιδα της ομάδας volley του Ακρίτα καθώς και του Μεσσηνιακού.

Διονύσιος Πουλής

Ήταν από τους πιο ταλαντούχους αθλητές ταχυτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Ξεκίνησε το στίβο σε σχετικά μεγάλη ηλικία καθώς ήταν αθλητής του ποδοσφαίρου τα πρώτα Γυμνασιακά του χρόνια. Διέθετε όλα εκείνα τα στοιχεία των ειδικών και εξειδικευμένων κινητικών ικανοτήτων που συνθέτουν έναν «καθαρόαιμο» αθλητή δρόμων ταχύτητας. Παρά τη μικρή προπονητική του ηλικία στο χώρο των δρομικών αγωνισμάτων κατάφερε γρήγορα να ξεχωρίσει πραγματοποιώντας αξιόλογες αγωνιστικές επιδόσεις και επιτυγχάνοντας ατομικές διακρίσεις. Είναι ο ταχύτερος αθλητής προερχόμενος από το Ν. Μεσσηνίας και κατέχει υψηλή θέση κατάταξης ανάμεσα στους καλύτερους Έλληνες σπρίντερ όλων των εποχών. Η σημερινή ενασχόληση του με τον αθλητισμό είναι ως προπονητής ποδοσφαίρου

Νίκη Αθανασοπούλου

Η κορυφαία αθλήτρια στο άθλημα του τάε κβον ντο,Νίκη Αθανασοπούλου, θα είναι μια από τους 6 λαμπαδηδρόμους της Καλαμάτας . Μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί νικήτρια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχει συμμετάσχει στην προολυμπιακή ομάδα και έχει περίπου 40 συμμετοχές με την εθνική ομάδα, ενώ έχει δώσει 200 διεθνείς αγώνες και έχει αναδειχθεί 12 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Παναγιώτης Βεργινάδης

Ο τέταρτος λαμπαδηδρόμος ασχολήθηκε από νωρίς με τον υγρό στίβο και συγκεκριμένα την ιστιοπλοΐα. Ο Παναγιώτης Βεργινάδης ήταν 4 χρόνια στην εθνική ομάδα optimist με πλασαρίσματα στις πρώτες θέσεις, το 2003 Πανελληνιονίκης LASER RADIAL ανδρών, το 2006 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο στη Φιλανδία και στη κατηγορία Lightning εφήβων ενώ την ίδια χρονιά στην ίδια χώρα μας έκανε υπερήφανους με τη πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών. Το 2007 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Βαλκανικό και στο Πανελλήνιο Ν. Ανδρών κατηγορία 470. Το 2008, την έβδομη θέση στο Παγκόσμιο Ν. Ανδρών στη κατηγορία 470, το 2009 τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Ανδρών στη κατηγορία 470.

Παναγιώτης Λαγοπάτης

Ο Παναγιώτης Λαγοπάτης, είναι προπονητής κολύμβησης και πρώην βαλκανιονίκης Πρωταθλητής Ελλάδος. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη κολύμβηση ως αθλητής του Ναυτικού ομίλου Καλαμάτας. Ήταν η αρχή μιας αθλητικής καριέρας που σταμάτησε το 2004 με συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκά , νίκες σε βαλκανικούς αγώνες, πανελλήνια ρεκόρ, πολλές διεθνείς συμμετοχές, καθώς και πολλά μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

Γιώργος Λαζαρίδης

Ο Γιώργος Λαζαρίδης,θα πραγματοποιήσει και το άναμμα της ολυμπιακής φλόγας, είναι πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο. Το 2008 συμμετείχε στην Παραολυμπιάδα στο Πεκίνο και στόχος του είναι η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Τόκυο το 2020. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ με έδρα την Καλαμάτα. Σκοπός του συλλόγου είναι να ενθαρρύνει και να παροτρύνει άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Είναι διοργανωτής του διεθνούς τουρνουά τένις με αμαξίδιο Ancient Messene open, μοναδικό στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης:

Στις 12 Μαρτίου η υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στην Καλαμάτα (πρόγραμμα)

Elladiko