Υπάρχει πιο όμορφο θέαμα από την πτώση αστεριών στον καλοκαιρινό ουρανό, ενώ κάνετε βραδινό μπάνιο ή βόλτα δίπλα στην παραλία;

Οι λάτρεις των ουράνιων φαινομένων θα γοητευτούν, οι ρομαντικοί θα κάνουν ευχές, το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι όλοι θα στρέψουν τα βλέμματά τους στον ουρανό για να ανακαλύψουν ένα υπέροχο φαινόμενο, τη βροχή των «Περσείδων» μετεωριτών, το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός πτώσης αστέρων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τα «πεφταστέρια»; Τα «πεφταστέρια» ή μετέωρα είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στον ουρανό.

Η κορυφαία βροχή μετεωριτών «Perseids», θα είναι το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός της πτώσης των αστέρων, το βράδυ της 12ης και 13ης Αυγούστου.

Οι «Περσείδες» ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας.

Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και άλλα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Καθώς πλησιάζει ο κομήτης τον Ήλιο, τα συντρίμμια του συντρίβονται στην ατμόσφαιρά μας παράγοντας ένα μεγάλο δώρο για τους παρατηρητές του ουρανού.

Ο κομήτης Swift-Tuttle έχει ένα τεράστιο πυρήνα με αποτέλεσμα να παράγει μια μεγάλη ποσότητα μετεωριτών, πολλούς από τους οποίους θα είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να παράγουν fireballs (μπάλες φωτιάς). Μάλιστα από το 2008, οι «Περσείδες» έχουν τις περισσότερες  «μπάλες φωτιάς» από οποιαδήποτε άλλη ετήσια βροχή μετεωριτών.

Η νέα έρευνα από το Γραφείο Περιβάλλοντος της NASA δείχνει ότι αυτή η ετήσια βροχή μετεωριτών θα είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη.

Μακριά από τα φώτα της πόλης το ποσοστό βροχής μετεωριτών Perseid, μπορεί να υπερβαίνει τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Ο καλύτερος χρόνος θέασης είναι μεταξύ 22:30 – 4:30 π.μ., τοπική ώρα.

Ο ουρανός, τα χρώματά του, τα αστέρια του πάντα μας μαγεύουν και η βροχή των «Περσείδων»  αποτελεί μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε ένα εντυπωσιακό θέαμα, συνδυάζοντάς το με το υπέροχο φυσικό τοπίο της Καλαμάτας.

 

 

 

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.