Το βιβλιοπωλείο Κονταργύρη παρουσιάζει το βιβλίο «Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα» της Καίτης Δημητσάντου-Κρεμέζη, αρχιτέκτονος, ομότιμης Καθηγήτριας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν…

Σταύρος Μπένος, τέως Δήμαρχος Καλαμάτας, πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα»
Γιώργος Παπαδόπουλος -Τετράδης, δημοσιογράφος
Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
Ελένη Αλεξάνδρου, αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγήτρια Ε. Μ. Π.
Και η συγγραφέας

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών το βιβλίο της ομότιμης καθηγήτριας αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Καίτης Δημητσάντου-Κρεμέζη, Νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα. Ο αστικός χαρακτήρας της Καλαμάτας ανάμεσα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα καθορίστηκε από τις δημιουργίες της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Εστιάζοντας στη σημαντική αυτή φάση της ιστορίας της νεότερης αρχιτεκτονικής της πόλης, το βιβλίο παρουσιάζει τα πρωτότυπα χειροποίητα γραμμικά σχέδια των αποτυπώσεων είκοσι έξι κτηρίων, που έχουν είτε αμιγή νεοκλασικά χαρακτηριστικά είτε επιρροές από άλλα νεότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, που εδώ, συμβατικά, εντάσσονται όλα στον νεοκλασικισμό. Οι αποτυπώσεις έγιναν από ισάριθμες ομάδες σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ το 1987, στη προσπάθεια να διασωθεί ένα, τουλάχιστον, μέρος από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καλαμάτας που είχε βαριά τραυματιστεί από τον καταστροφικό σεισμό ένα χρόνο πριν.

Η παρουσίαση του αρχιτεκτονικού υλικού συνοδεύεται από ορισμένα ιστορικά δεδομένα αναφορικά με την εξελικτική πορεία της Καλαμάτας και τις επιπτώσεις των μεταλλαγών τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Και για τη συγγραφέα, Καίτη Δημητσάντου -Κρεμέζη… 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη-PARIS IV και διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Δίδαξε στην ίδια σχολή για 40 χρόνια, ως μέλος του Σπουδαστηρίου Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας, το οποίο διεύθυνε από το 2003 ως το 2010. Η βασική διδασκαλία της αφορούσε την ανάλυση των αρχιτεκτονικών μορφών, του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα παραδοσιακών οικισμών καθώς και τη σύνθεση νέου κτίσματος σε αυτούς. Το ερευνητικό έργο της αφορά μελέτες της αρχιτεκτονικής της Αττικής, της Γορτυνίας, των Κυκλάδων, της Λήμνου κ.ά. Είναι μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής από το 1989 και Γ.Γ από το 2003 καθώς και μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, όπως και του ΣΑΔΑΣ και άλλων φορέων.

Έχει δημοσιεύσει έξι βιβλία [«Αττική», Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, Μέλισσα 1984, «Το καμαρόσπιτο της Αττικής – Προέλευση και αντιστοιχίες μιας βασικής αρχιτεκτονικής ιδιοτυπίας», 1986, «Το παραδοσιακό σπίτι στο Αιγαίο» 2001, Ίδρυμα Π. και Ε. Μιχελή, «Κυκλάδες» ΤΑ ΝΕΑ 2008, «Νεοκλασικά σπίτια της Αττικής» ΕΜΠ 2009], κείμενα σε συλλογικούς τόμους και πάνω από 50 άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει μελετήσει και επιβλέψει κτηριακά έργα, αποκαταστάσεις διατηρητέων κτηρίων καθώς και αναπλάσεις υπαίθριων χώρων σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Τα έσοδα από τις πωλήσεις προορίζονται για την ενίσχυση του έργου των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην αρχαία Μεσσήνη.

Ελλαδικό