Ελευθερία, ισότητα, αυτονομία είναι κάποια από τα σεξουαλικά δικαιώματα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεξoλογίας που πραγματοποιήθηκε το 1999 στο Χονγκ Κονγκ. Δεδομένου ότι η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αντίστοιχα και η σεξουαλική υγεία οφείλει να είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η σεξουαλικότητα, άλλωστε, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας (World Day of Seχual Health) γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξoυαλικής Υγείας (WAS), στην οποία συμμετέχουν σεξoλόγοι από όλο τον κόσμο. Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ρόλο που διαδραματίζει η σεξoυαλικότητα στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξoυαλική υγεία είναι εφικτή μόνο μέσα από τα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σεξoυαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξoυαλικότητα του ατόμου. Όταν μιλάμε για τη σεξoυαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.

Το άτομο έχει δικαίωμα να πράξει όπως αυτό επιθυμεί και είναι ελεύθερο να διαθέσει τον εαυτό του κατά το δοκούν.  Μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος είναι σε θέση να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες επιλογές αυτή που θεωρεί καλύτερη για τον ίδιο και κανείς δεν μπορεί να του στερήσει αυτό το δικαίωμα. H δυνατότητα του ατόμου να διευθετεί εκείνο όσα τον αφορούν και τον επηρεάζουν είναι εξέχουσας σημασίας. Η εντύπωση, επιπλέον, ότι είμαστε εις θέση να επιλέξουμε μεταξύ διαφόρων κατευθύνσεων είναι θεμελιώδης για τη ζωή μας.  Τα σεξουαλικά δικαιώματα είναι οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα που βασίζονται στην εγγενή ελευθερία, αξιοπρέπεια και ισότητα όλων των ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Σεξoυαλικών Δικαιωμάτων περιλαμβάνει 11 επί μέρους δικαιώματα.

-Δικαίωμα στη σεξoυαλική ελευθερία.

-Δικαίωμα στη σεξoυαλική αυτονομία, τη Σεξoυαλική ακεραιότητα, και την ασφάλεια του Σεξoυαλικού σώματος.

-Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιδιωτικότητα.

-Δικαίωμα στη σεξoυαλική ισότητα.

-Δικαίωμα στη σεξoυαλική ευχαρίστηση.

-Δικαίωμα στη συναισθηματική σεξoυαλική έκφραση.

-Δικαίωμα του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι σεξoυαλικά.

-Δικαίωμα στις ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές.

-Δικαίωμα στη σεξoυαλική πληροφόρηση βασισμένη στην επιστημονική έρευνα.

-Δικαίωμα στη στοιχειώδη σεξoυαλική αγωγή.

-Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιατρική φροντίδα.

Ελλαδικό