Κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, την οποία καθιέρωσε, το 2003, η Διεθνής Ένωση Φαροφυλάκων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και την προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό και οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτούς ποικίλλουν. Εμείς θα “αφιερώσουμε” την Παγκόσμια αυτή Ημέρα στον Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας.

Ο φάρος της Αλεξάνδρειας κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και ήταν ο πρώτος φάρος στον κόσμο και παρέμεινε στη θέση του και σε λειτουργία για 1500 χρόνια. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά τον 14ο αιώνα μ.Χ. μετά από δύο σεισμούς. Ήταν ένας πύργος συνολικού ύψους 140 μέτρων, το πιο ψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα του κόσμου μετά τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου ή Χεφρένης.

Κατασκευάστηκε από κομμάτια άσπρης πέτρας και ήταν δομημένος σε τέσσερα επίπεδα.Το χαμηλότερο ήταν η τετράγωνη βάση, το επόμενο ήταν ένα τετράγωνο κτίσμα, το τρίτο οκτάγωνο κτίσμα και το τέταρτο, το ψηλότερο, ένα κυκλικό κτίσμα στην κορυφή του οποίου βρισκόταν το άγαλμα του Ποσειδώνα ή Απόλλωνα.

Δείτε εδώ τον Φάρο της Αλεξάνδρειας:

Τρεις μαρμάρινοι πύργοι αποτελούσαν τον φάρο, οι οποίοι ήταν χτισμένοι επάνω σε ένα θεμέλιο από πέτρινους ογκολίθους. Ο πρώτος πύργος ήταν τετράπλευρος και περιείχε διαμερίσματα για τους εργάτες και τους στρατιώτες. Από επάνω υπήρχε ένας δεύτερος οκταγωνικός, με σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο που οδηγούσε στον τελευταίο πύργο.

Σκοπός του ήταν να καθοδηγεί τα πλοία ούτως ώστε να κινούνται με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας και να προειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αντανακλούσε τη λάμψη μιας μεγάλης φλόγας, ενώ την ημέρα ύψωνε στον ουρανό μια μεγάλη στήλη καπνού.

Ο φάρος κατασκευάστηκε επί της νησίδας Φάρος. Το νησί αυτό έδωσε το όνομά του στον φάρο κι όχι το αντίθετο. Οι φάροι σήμερα “δανείζονται” επίσης το όνομά τους από τη συγκεκριμένη νησίδα.

Ελλαδικό