Η παραλία της Καλαμάτας έχει κατασταλάξει στη σημερινή της μορφή, με ελάχιστες ουσιαστικές αλλαγές, σχεδόν από το 1930 όπου και τελείωσαν τα έργα κατασκευής του εμπορικού Λιμανιού, που έμελλε να είναι και ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες ανάπτυξής της.

Ελάχιστοι όμως ξέρουν τι υπήρχε τον 19ο αιώνα στην ίδια τοποθεσία και πώς εξελίχθηκε στο Λιμάνι του σήμερα.

Μια εποχή που η Καλαμάτα ήταν ουσιαστικά μονάχα γύρω από το κάστρο, το άνοιγμα του αμαξόδρομου (σημερινής Αριστομένους) που θα ένωνε την παράλια με την κεντρική Καλαμάτα, ήταν μια ανάσα ανάπτυξης και επαφής με το μελλοντικό Λιμάνι και την τότε παραλία.

Η περιοχή της παραλίας ονομαζόταν Ντουάνα (ή Δουάνα στα Ενετικά) και το 1860 μεταφέρθηκε εκεί όπου είναι ακόμα και σήμερα το τελωνείο, ενώ δίπλα αναπτύχθηκε ο οικισμός της Ανάληψης.

Ο αρχικός οικισμός ήταν εμπορικά μαγαζιά, αλαταποθήκες και μικρά σπίτια. Η μεγάλη ανάπτυξη, για την εποχή, της γύρω περιοχής, όπως ήταν τα δέρματα από τα βυρσοδερψεία κοντά στον ποταμό Νέδοντα, έβαλε τους πρώτους λίθους για την ανάπτυξη του Λιμανιού, μια και μέχρι τότε οι ανταλλαγές προϊόντων γίνονταν με βάρκες από τα αγκυροβολημένα καράβια στο φυσικό κόλπο του Αλμυρού. Το λιμάνι γίνονταν μια ανάγκη.

Η ευρύτερη περιοχή, που σήμερα περιλαμβάνει τις οδούς Ακρίτα και η Φαρών, αποτελείτο ουσιαστικά από μικρά έλη, βούρκους και καλαμιές. Μια μικρή λίμνη, ονομαζόμενη Λινάρδου, βρισκόταν ανατολικά του Πανελλήνιου και ελάχιστες διάσπαρτες παράγκες ψαράδων.

Η κατασκευή του Λιμανιού και του λιμενοβραχίονα έγινε το 1897 από το Γάλλο Μηχανικό Λιμανιών Πασκάλ, με εργολάβο τον κ. Μάτσα και το έργο ολοκληρώθηκε το 1901 από τους Λουδοβίκο Πετριμέρτ και Καίσαρα Ρασπίνι.

Η δημιουργία και ανάπτυξη του Λιμανιού έφερε και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Καλαμάτας, όπου από 714 κατοίκους το 1879,  ανέβηκε στους 2.274 το 1904.

Έκτοτε, η ανάπτυξη ήταν ραγδαία και εμπορικά πλοία από Πάτρα, Κωνσταντινούπολη, αλλά και Σμύρνη και Μασσαλία επισκέπτονταν συχνά το νέο Λιμάνι της Καλαμάτας.

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ομότιτλο βιβλίο “Ντουάνα” που δίδεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από το υπουργείο παιδείας στον σύνδεσμο www.gak.mes.sch.gr

Μπορείτε, επίσης, να “περπατήσετε” στην Ντουάνα, στο λιμάνι της Καλαμάτας μέσω της εικονικής μας ξενάγησης. Απλά, πατήστε την παρακάτω εικόνα:

360-limani-limenarxeio

Εάν χρησιμοποιείτε ipad/iphone ή άλλη συσκευή που δεν υποστηρίζει αρχεία flash μεταβείτε στην Εικονική Περιήγηση  πατώντας εδώ >

 

Δείτε επίσης: Οι Κυλινδρόμυλοι της Καλαμάτας και η ιστορία τους >

Ελλαδικό