Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όλοι λίγο πολύ έχουμε κανονίσει τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ο λόγος που πάμε διακοπές είναι για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα μας, για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να διασκεδάσουμε. Σε μια εποχή, όμως, που η χρηματοοικονομική κρίση είναι το κυρίαρχο θέμα, οι ανάγκες και οι προτεραιότητές μας έχουν μεταβληθεί, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί και για πολλούς οι διακοπές δεν αποτελούν προοπτική.
Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2013-2014», την εφαρμογή του οποίου ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, απευθύνεται στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Σε εκείνους τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές και έχουν πραγματική ανάγκη για στήριξη. Αφορά, επίσης, τα άτομα της Τρίτης ηλικίας, που συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους και αποτελούν δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Το πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 5 εκ. ευρώ, αφορά 72.000 δικαιούχους και στην υλοποίησή του συμμετέχει και ο ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού). Θα αναπτυχτεί σε δυο χρονικές περιόδους. Η πρώτη από τον Ιούλιο 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 και η δεύτερη από το Φεβρουάριο 2014 έως 31 Μαΐου 2014.
Μέσω του προγράμματος, επιδοτείται η παραμονή, σε καταλύματα όλης της χώρας, ατόμων τα οποία ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων φορέων. Η χορήγηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού εξαήμερων διακοπών, θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ.
Τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα διαμορφώνονται ως εξής:
- Εισόδημα 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί) και 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).
- Άτομα με Αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
- Άτομα της Τρίτης ηλικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έχει σημαντική κοινωνική διάσταση, στηρίζοντας ευαίσθητες και οικονομικά ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Στόχος του, όμως, είναι και η ενδυνάμωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης, η βελτίωση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης.
Ελπιδοφόρο μήνυμα και για την Καλαμάτα, αφού από τον κοινωνικό τουρισμό θα επωφεληθούν όχι μόνο χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την περιοχή μας, αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία.
Πληροφορίες σχετικά με τα συνεργαζόμενα καταλύματα και οδηγίες για τους δικαιούχους μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eot.gr .