Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για τον Πάρη Κωστόπουλο, τον Μεσσήνιο ταλαντούχο chef από την ομάδα Gefsis, με τις διακρίσεις και την εμπειρία του στον κόσμο της γαστρονομίας.

Είναι ένας chef που έχει ξεχωρίσει και αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την ανάδειξη της μεσσηνιακής γαστρονομίας στο μέλλον. Και αυτό είναι κάτι που δεν αναδεικνύεται μόνο από τον τοπικό Τύπο.

Αυτή τη φορά, η εφημερίδα «Ημερησία» δημοσίευσε αφιέρωμα για τον βραβευμένο chef από τη Μεσσηνία.

Ξεκινώντας με την πιο ισχυρή ανάμνηση των παιδικών του χρόνων, τη φιγούρα της γιαγιάς του Μαρίας να μαγειρεύει λαδερό φαγητό και να ευωδιάζει ο κόσμος, ξετυλίγεται στο άρθρο το πάθος αλλά και τα κατορθώματά του.

«Καταφέρνει να βάλει τις ελιές και το λάδι της Καλαμάτας στο «El Celler De Can Roca» ,το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2014»

«Εμπνευστής παράλληλα, μιας πρωτοποριακής ομάδας της «Gefsis Team» στη Καλαμάτα, ασχολείται αποκλειστικά με την ανάδειξη των Μεσσηνιακών προϊόντων»

«Συμμετέχει σε ένα διεθνές πρότζεκτ που τρέχει ταυτόχρονα σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και στοχεύει στην πιστοποίηση εστιατορίων με ετικέτα ποιότητας μεσογειακής διατροφής»

«Executive chef του υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων Buca Beach Resort που βρίσκεται στην Μπούκα Μεσσηνίας, άφησε χωρίς ενοχή, μια ασφαλή και επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό( με πολλές εργατοώρες σε διάσημα εστιατόρια, με επώνυμους πελάτες, στο Σαν Μονέ, στη Καραϊβική, στη Κορσική, στις Κάνες, στη Γουαδελούπη, στην Ελβετία, στα Κανάρια νησιά) για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να αναδείξει τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης»

Και συνεχίζει το αφιέρωμα συστήνοντας στους αναγνώστες τον chef:

Ο 38χρονος σεφ γεννήθηκε στη Καλαμάτα από μητέρα Ισπανίδα και πατέρα Έλληνα και στα δεκατρία του μόλις χρόνια επέλεξε το δρόμο που θα ακολουθούσε στη ζωή του. Απόφοιτος της Γ΄ Γυμνασίου έφυγε για την Ισπανία, όπου εκεί, εκτός από την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του, ολοκλήρωσε και την τριτοβάθμια στη βασιλική ανώτατη σχολή μαγειρικής Τέχνης “Escuela De Hosteleria De Girona Sant Narcis”, στην οποία φοίτησε πέντε χρόνια. Στη Καταλονία παρέμεινε εννέα χρόνια και μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της γαστρονομίας, όπως ο Jοan Roca. Από εκεί ξεκίνησε και μια επιτυχημένη πορεία με μεγάλες συνεργασίες σε πολλές ξενοδοχειακές αλυσίδες.

Οι συμμετοχές του σε διεθνείς διαγωνισμούς ήταν πολλές, όπως και οι διακρίσεις, με ορόσημο το χρυσό βραβείο που απέσπασε στον πρώτο Eθνικό διαγωνισμό νέων μαγείρων κάτω των 30 ετών στην Καλαμάτα το 2001, όπου ήρθε πρώτος, δημιουργώντας μια παραδοσιακή συνταγή βασισμένη στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Ακολούθησαν δυο διαδοχικές διακρίσεις στο Μπάρι της Ιταλίας το 2002 και το 2003, όπου ο σεφ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθούν κάποιες από τις δηλώσεις του στην αρθρογράφο:

«Ο τόπος σου πάντα σε φωνάζει. Το ίδιο ένιωθα κι εγώ. Για αυτό όταν αισθάνθηκα ασφαλής και πιο ώριμος αποφάσισα να επιστρέψω και να παραμείνω να βοηθήσω τον τόπο μου. Θέλω να μείνω εδώ. Έζησα το «παραμύθι» μου ».

«Δεν υπάρχει μυστικό στην πολυπλοκότητα μιας συνταγής, το μυστικό είναι το άριστο υλικό. Ακριβώς έξω από το χώρο του συγκροτήματος υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες με προϊόντα που χρησιμοποιούμε στη κουζίνα μας. Εκτός όμως από αυτό, η προμήθεια των υλικών έχει άμεση αντανάκλαση και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η καθημερινή παραγωγή σημαίνει φρέσκα προϊόντα που καταναλώνονται άμεσα και μεγαλύτερη εισφορά στους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν άμεσα κέρδη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καταστηματάρχες που “χρησιμοποιούν” αυτού του είδους την κουζίνα. Έχουν περισσότερους πελάτες με ένα θελκτικό μενού που στηρίζεται σε αγνά προϊόντα τοπικής παραγωγής».

Και τέλος, γίνεται αναφορά στο πρότζεκτ για την πιστοποίηση τουλάχιστον σαράντα εστιατορίων στην περιοχή της Μεσσηνίας με την ετικέτα ποιότητας μεσογειακής διατροφής(Med diet nutrition quality label), στη δραστηριότητα της “Gefsis Team”, αλλά και στη συνεργασία που ετοιμάζει τον προσεχή Νοέμβριο με Ισπανούς συναδέλφους του.

Διαβάστε όλο το άρθρο: www.imerisia.gr

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο chef λίγους μήνες πριν: Πάρης Κωστόπουλος: Μεσσήνιος chef με διακρίσεις στο παρελθόν και υποσχέσεις για το μέλλον

Αλλά και μια συνταγή που παρασκεύασε στην παραλία της Καλαμάτας: Η συνταγή της εβδομάδας: Καλαμάρι Μεσσηνιακού Κόλπου από τους «Gefsis Team» (Video)

Ελλαδικό