Ο καθηγητής του «The New School» της Νέας Υόρκης και συγγραφέας,  Simon Critchley, υποστηρίζει πως η απογοήτευση, είτε πολιτική είτε θρησκευτική, πυροδοτεί την ανάπτυξη της φιλοσοφίας. Στις 7 Ιουνίου ο φιλόσοφος του 21ου αιώνα θα βρίσκεται στο θέατρο της Aρχαίας Μεσσήνης στο TEDxKalamata!

Ο Σάιμον Κρίστλεϋ (Simon Critchley) γεννήθηκε το 1960 στο Hertfordshire της Αγγλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια του Έσσεξ (ΒΑ, PhD) και της Νίκαιας, στη Γαλλία (MPhil). Δίδαξε για πολλά χρόνια στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Σήμερα είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο New School University, στη Νέα Υόρκη (πρ. New School for Social Research), και directeur de programme στο CollègeInternational de Philosophie στο Παρίσι. Συνεργάζεται τακτικά με τις εφημερίδες Guardian, Independent, Νew Υork Τimes καιLondon Review of Βooks. Μαζί με τον Τομ Μακ Κάρθι είναι μέλος της “Ιnternational Νecronautical Society- ΙΝS” («Διεθνούς Εταιρείας Νεκροναυτών»), η οποία ασχολείται με τον (φιλοσοφικό) θάνατο, την ελληνική φιλοσοφία και τη σημασία του αυθεντικού και του αναυθεντικού, παρεμβαίνοντας, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης, όπως λ.χ. στην Tate Modern ή στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 με τίτλο “Ηeaven”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Simon Critchley εξέπληξε το κοινό στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα, όταν δήλωσε πως “τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που κλάπηκαν από την Ακρόπολη σχεδόν πριν από 200 χρόνια και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, όπου και ανήκουν”. Ο Βρετανός καθηγητής, κατά τη διάρκεια θεματικής συζήτησης στις όχθες του Ιλισσού ποταμού είπε χαρακτηριστκά, “ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η Αγγλία έχει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και στην Αθήνα και πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους”.

Κλείστε τη θέση σας στο TEDxKalamata ☛ www.tedxkalamata.viva.gr

*Για τους ανέργους τα εισιτήρια παρέχονται δωρεάν. Για φοιτητές και μαθητές το εισιτήριο κοστίζει €5 και το κανονικό €15.

Ελλαδικό