Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Συμβουλευτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Επέστρεψε στην πόλη της που δεν είναι άλλη από την Καλαμάτα και άνοιξε το δικό της γραφείο πριν από 5 χρόνια περίπου. Έκτοτε, δουλεύει με εφήβους και ενήλικες με βάση κυρίως την προσωποκεντρική προσέγγιση. Παράλληλα, αυτά τα χρόνια, έχει υπάρξει εθελόντρια στο πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ νυν ΚΕΦΙΑΠ καθώς και εκπαιδεύτρια στις Σχολές γονέων του Νομού Μεσσηνίας.

Ο λόγος γίνεται για την Ηλιάνα Μπάκα, ψυχολόγο, που το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα και έτσι τη βλέπουμε σε μια τηλεοπτική εκπομπή με θέματα ψυχολογίας και κοινωνικά ζητήματα. Η εκπομπή ονομάζεται «Best life» και προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 22:00 από τη συχνότητα του BEST. Μαζί με καλεσμένους από τον χώρο της υγείας και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, συζητούν και αναλύουν τα παραπάνω θέματα με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και φυσικά την κινητοποίηση όλων μας.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από όσα η ίδια μάς είπε παρακάτω…

Το πρώτο πράγμα που κάνω το πρωί είναι να αγκαλιάζω τον σύντροφό μου για να πάρω δύναμη για την ημέρα που ξεκινά. Έπειτα βλέπω στην ατζέντα όλες τις υποχρεώσεις και τα ραντεβού μου και αρχίζω και οργανώνομαι.

Τον περισσότερό μου χρόνο ξοδεύω στο διάβασμα. Πέρα από τα περιστατικά μου, καλούμαι να οργανώσω και τη δομή της εκπομπής, η οποία θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία τόσο ατομική όσο και ομαδική μαζί με τον καλεσμένο μου.

Μ’ αρέσει στην Καλαμάτα η παραλία. Είναι για μένα μια μορφή ψυχοθεραπείας. Είτε πάω για μπάνιο είτε για τρέξιμο/ποδήλατο είτε για έναν μεζέ και μια μπύρα με φίλους, είναι ένα μέρος που με χαλαρώνει και μου προσφέρει ψυχική ηρεμία.

Με εκνευρίζει στην Καλαμάτα η νοοτροπία της επαρχίας. Το γεγονός ότι ενώ η πόλη εξελίσσεται, ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου εξακολουθεί να σκέφτεται και να λειτουργεί  με παρωπίδες και η καχυποψία σε κάθε τι καινούριο. Α! Και οι πολλές λακκούβες!

Αγαπημένος προορισμός είναι κάθε νέος προορισμός!

Αυτό τον καιρό με προβληματίζει και η οικονομική αλλά κυρίως η ανθρωπιστική κρίση. Πέρα από το τεράστιο πρόβλημα με το προσφυγικό και την αγωνία για την τύχη όλων αυτών των ανθρώπων, με προβληματίζει γενικότερα  η ρήξη και ο διχασμός στις διαπροσωπικές σχέσεις που εντείνεται με τις παρούσες συνθήκες.

Οι φίλοι για μένα πιστεύουν ότι είμαι τελειομανής, δυναμική και τρελή. Έτσι μου είπαν να γράψω. Πέρα από αυτό, γνωρίζουν ότι θα είμαι εκεί όταν με χρειαστούν και θα είμαι ευθύς και ειλικρινής όταν αυτό είναι απαραίτητο. Επίσης, ξέρουν ότι ποτέ δεν λέω όχι σε έξοδο και ταξίδι.

Εγώ για τον εαυτό μου πιστεύω ότι είμαι άνθρωπος που θα εκφράσω αυτό που με ενοχλεί. Προσπαθώ να αποφεύγω τις συγκρούσεις, αν και γνωρίζω ότι καμιά φορά είναι υγιές να συμβαίνει, διότι η ένταση κάπως πρέπει να εκτονωθεί. Φυσικά πάντα με θεμιτούς τρόπους. Προσπαθώ να είμαι δίπλα σε ανθρώπους που με χρειάζονται. Γίνομαι όμως ιδιαίτερα αυστηρή όταν δεν σέβονται τα όριά μου και κυρίως όταν κάποιος δεν είναι συνεπής  τόσο στον χρόνο όσο και στα λόγια του.

Με κάνουν να γελάω οι δικοί μου άνθρωποι. Οικογένεια και φίλοι. Και… Όταν χορεύω!

Ξεχωρίζω στον χαρακτήρα ενός άνδρα και μιας γυναίκας… Στον χαρακτήρα ενός άνδρα ξεχωρίζω την ειλικρίνεια του, την αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας που δύναται να αποπνεύσει. Την προθυμία του να αποβάλλει τα κοινωνικά στερεότυπα σε σχέση με τους ρόλους των δύο φύλων και τη φιλοδοξία του για ένα καλύτερο μέλλον.

Στον χαρακτήρα μιας γυναίκας ξεχωρίζω τον ουσιαστικό δυναμισμό και την υψηλή αυτοεκτίμηση. Αναφέρομαι στις γυναίκες που έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θα ήθελε η κοινωνία να είναι. Την ειλικρίνεια, τη διπλωματία και την επιμονή τους να επιτύχουν και φυσικά το κουράγιο που βρίσκουν και ανταπεξέρχονται στους πολλαπλούς τους ρόλους καθημερινά.

Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι να μην μπορώ να ταξιδεύω στον κόσμο.

Τελευταία φορά έκλαψα πρόσφατα από νεύρα και απόγνωση που δεν τηρήθηκε μια συμφωνία.

Επιτυχία θεωρώ να είμαι καλή τόσο στη δουλειά μου όσο και σε ότι καταπιάνομαι. Να μπορώ να βοηθάω τους ανθρώπους που με επισκέπτονται, να εξελιχθούν και να βρουν το δικό τους δρόμο για την ευτυχία και την ολοκλήρωση. Και φυσικά τώρα με την εκπομπή, επιτυχία θα θεωρήσω την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενεργοποίηση του κόσμου πάνω στα θέματα που μας απασχολούν και συζητάμε.

Ευτυχία θεωρώ να μπορώ να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέους ανθρώπους, κουλτούρες και μέρη.

Η τελευταία φορά που είπα ψέματα νομίζω στην ανιψιά μου για να αποφύγω τα κλάματα.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει… Να μην με απασχολεί τι θα πει ο κόσμος, διότι πάντα κάποιος θα έχει να πει κάτι.

Χαρακτήρισε με μια λέξη/φράση τη ζωή σου αυτή την περίοδο: «Πες ναι σε νέες  περιπέτειες»

“ξέρεις ποιος είμαι εγώ”

Η στήλη “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” δημιουργήθηκε από τους συντάκτες του “Kalamata IN” με σκοπό να φέρουμε πιο κοντά στο κοινό της πόλης ανθρώπους που ακούμε καθημερινά, αλληλεπιδρούμε επαγγελματικά ή απολαμβάνουμε σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Η ονομασία της εν λόγω στήλης προήλθε από την παλιά καλή εποχή της επαρχίας κι όχι μόνο, όπου οι άνθρωποι λογομαχούσαν με την φράση “Ρε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ”… Μετά απο δεκαετίες που ακούγεται όλο και λιγότερο αποφασίσαμε με την ίδια αυτή φράση να τους γνωρίσουμε όλους, αλλά και να μας μάθουν όλοι προκαταβολικά!

Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν στη στήλη αυτή. Η δομή του περιεχομένου αποσκοπεί στο να αναδείξει με κοφτό τέμπο, σύντομες φράσεις αλλά και κρυμμένο χιούμορ κατά περιπτώσεις, τις ενδιαφέρουσες πλευρές της καθημερινότητάς μας.

Δείτε επίσης:

Ας γνωρίσουμε τη Χριστίνα Μασλάρσκα

Ας γνωρίσουμε τη Ντιάνα Πανταζάτου

Ας γνωρίσουμε τον Βασίλη Παπαευσταθίου

Ας γνωρίσουμε τον Γιάννη Πάζιο

Ας γνωρίσουμε τη Χαριέττα Λιακάκη

Ελλαδικό