Το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας μας καλεί να υποδεχτούμε όλοι μαζί και το φετινό καλοκαίρι με πολύ χορό, κέφι και τραγούδια.

Για τον λόγο αυτόν διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά την ετήσια παρουσίαση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή όλων των ομάδων του Κέντρου.

Η εκδήλωση με τίτλο “Ας Χορέψουμε Λοιπόν” θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 στις 20:30.

Σχετικά με τη Χορευτική Ομάδα

Το χορευτικό τμήμα ήταν το πρώτο που λειτούργησε στον σύλλογο από την ίδρυση του και συνεχίζει να υπάρχει. Άτομα όλων των ηλικιών, από 6 έως 70 ετών πλαισιώνουν τις χορευτικές ομάδες σε ένα σύνολο 400 ατόμων.

Η πρώτη παράσταση της χορευτικής ομάδας έγινε το καλοκαίρι του 1994 στο κάστρο της Καλαμάτας με τον τίτλο “ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” όπου όλες οι ομάδες χόρεψαν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το 2007 παρουσιάστηκε στο κάστρο η παράσταση με τον τίτλο “ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”, με χορούς από την Αν.Ρωμυλία, Καππαδοκία, Ικονιο, Κύπρο, Βόρεια Ηπειρο, Μικρά Ασία, Πόντο. Η εκδήλωση πλαισιωνόταν από βιντεοπροβολές που αναφέρονταν στις χαμένες πατρίδες.

Το 1999 παρουσιάσθηκε στο κάστρο η παράσταση με τον τίτλο “Ω ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΜΑ ΜΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟ…”. Ήταν μια παράσταση αφιερωμένη στη θάλασσα με χορούς και τραγούδια από το Αιγαίο και το Ιόνιο.

Το 2004 παρουσιάστηκε στο κάστρο η παράσταση με τον τίτλο “…ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΛΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ…”, χοροί και τραγούδια μέσα από τα κείμενα των ξένων περιηγητών .

Το 2007 παρουσιάσθηκε στο κάστρο η παράσταση με τον τίτλο ” Σ΄ΕΝΑ ΖΕΫΜΠΕΚΙΚΟ ΠΙΑΣΜΕΝΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ”. Η ιστορία του ζεϊμπέκικου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο οι παιδικές ομάδες με το τέλος της περιόδου, τον Ιούνιο παρουσίαζαν την δουλειά της χρονιάς μέσα από μία παράσταση. Οι παραστάσεις αυτές ήταν εμπλουτισμένες με θεατρικά δρώμενα.

Χαρακτηριστικές είναι:

“ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΙΑΝΑΝ ΓΕΡΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ…”

“Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΒΓΑΖΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟ”

Εκτός από την Καλαμάτα η χορευτική ομάδα συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια σε εκδηλώσεις σε χωριά και πόλεις της Μεσσηνίας και σε διάφορα Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών όπως στου Ζωγράφου και του Άργους.

Το 1999 έδωσε παραστάσεις στην Μπάνια Λουκα και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στα πλαίσια των ανταλλαγών της Ελληνοσερβικής φιλίας.

Το 2001 έδωσε παραστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας μετά από πρόσκληση των Ελληνικών κοινοτήτων της χώρας.

Εκτός από τις χορευτικές παραστάσεις, ο σύλλογος έκανε και φιλολογικές βραδιές όπως το αφιέρωμα στον Νικόλαο Πολίτη πατέρα της λαογραφίας.

Ελλαδικό