Το “Έργον” της για το έτος 2016 ανακοίνωσε η Αρχαιολογική Εταιρεία, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, στη μεγάλη αίθουσα του μεγάρου. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από τον γενικό γραμματέα κ. Βασίλειο Πετράκο. Ανάμεσα στις 8 αρχαιολογικές ανασκαφικές έρευνες που παρουσιάστηκαν και ξεχώρισαν για το 2016, οι οποίες διενεργούνται υπό την αιγίδα της, οι δύο βρίσκονται στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Ο λόγος για τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη και στην Αρχαία Θουρία. Πιο συγκεκριμένα, το Αρχαίο Θέατρο στη Θουρία Μεσσηνίας που έφερε στο φως η έρευνα της αρχαιολόγου Ξένης Αραπογιάννη είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και η αποκάλυψη από τον αρχαιολόγο, Πέτρο Θέμελη, του οικοδομικού συγκροτήματος βόρεια του ιερού της Ίσιδος στην Αρχαία Μεσσήνη, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την αρχαία αυτή πολιτεία.

1-arxaio-theatro-thourias_1

Οι υπόλοιπες ανασκαφές που ξεχώρισαν είναι:

Ο Άγιος Βασίλειος στο Ξηροκάμπι Λακωνίας με αρχαιολόγο την Αδαμαντία Βασιλογάμβρου.

Το ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα Μαραθώνα.

Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών των ανασκαφών Μαρινάτου στο Ακρωτήρι Θήρας από τις έρευνες του αρχαιολόγου Χρήστου Ντούμα.

Η έρευνα στα Αστέρια Γλυφάδας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Καζά.

Οι βραχογραφίες στη Χαλανδριανή Σύρου, στη θέση Καστρί από την αρχαιολόγο Μαρίζα Μαρθάρη.

Το νεκροταφείο βρεφών τα οποία είχαν ταφεί σε αγγεία (εγχυτρισμοί), στην Αστυπάλαια, στη θέση Βαθύ. Τις έρευνες διενεργεί ο  αρχαιολόγος Ανδρέας Βλαχόπουλος.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλαδικό