Αγαπώ την πόλη μου: Πλατεία Υπαπαντής (photos)

Αγαπώ την πόλη μου σημαίνει γνωρίζω την πόλη μου. Γνωρίζω τις ομορφιές της, τις ιδιαιτερότητές της, τις γωνιές της που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Ένα σημείο της πόλης που αξίζει να γνωρίσουμε, να περπατήσουμε και να… αγαπήσουμε, είναι η πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα…

Η περιοχή γύρω από τη σημερινή πλατεία Υπαπαντής στα νότια του κάστρου στην Καλαμάτα, ήταν η πρώτη εκτός κάστρου περιοχή που κατοικήθηκε στην πόλη.

Στην πλατεία Υπαπαντής  δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, με τα διπλά κωδωνοστάσια και τους ασημένιους τρούλους.

Στον προαύλιο χώρο, βρίσκεται υψωμένος, μέσα σε κιγκλίδωμα στην πλατεία Υπαπαντής, ένας πέτρινος σταυρός, που θυμίζει ότι στο σημείο αυτό υπήρχε πιθανότατα ο ναός της Υπαπαντής που καταστράφηκε 1770 στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους κατακτητές ως στάβλος.

Βόρεια του ναού και της πλατεία Υπαπαντής βρίσκεται το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 19ου αιώνα.

Στη βορειοδυτική πλευρά της πλατείας Υπαπαντής έχουν τοποθετηθεί προτομές αποβιωσάντων Μητροπολιτών Μεσσηνίας, έργα σπουδαίων γλυπτών.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό