Είμαστε ένας λαός άμεσα συνδεδεμένος με τη θάλασσα. Με παραλίες που το συνολικό τους μήκος ξεπερνά τα 13.000 χιλιόμετρα και περίπου 2.500 μικρά και μεγάλα νησιά, εκ των οποίων τα 165 κατοικούνται, η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου.

Τα καταγάλανα νερά και η μοναδική ομορφιά της ελληνικής φύσης σε συνδυασμό με την ιστορία και τον πολιτισμό καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό, με τη γεωμορφολογία της να ευνοεί την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας, τομείς που αποτελούν και τους στυλοβάτες της εθνικής της οικονομίας.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις συνιστούν βασική υποδομή για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας και στα πλαίσια της λιμενικής βιομηχανίας και τουρισμού, λειτουργούν στη χώρα μας 19 μαρίνες, που διαθέτουν 6.661 θέσεις ελλιμενισμού, με προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Αρκετές από αυτές μάλιστα, είναι βραβευμένες από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης».

Νέες σύγχρονες μαρίνες, ξενοδοχειακοί λιμένες και αγκυροβόλια για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών λειτουργούν ήδη ή τίθενται σταδιακά σε λειτουργία, προκειμένου να καλύψουν με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο και υπό τις ασφαλέστερες συνθήκες τις ανάγκες των επισκεπτών που φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα.

Η Καλαμάτα ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και ενισχύοντας το τουριστικό της προφίλ διαθέτει τη δική της μαρίνα. Η «Μαρίνα Καλαμάτας Α.Ε.» είναι μία ιδιωτική εταιρία που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998.

Με θέα τον επιβλητικό Ταΰγετο, η μαρίνα της Καλαμάτας βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της πόλης και στο κεντρικό της λιμάνι αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.

Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη ζωή και τις υπηρεσίες που προσφέρει αυτή η ιστορική πόλη, ενώ μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ως βάση για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής.

Η μαρίνα της Καλαμάτας λειτουργεί όλο τον χρόνο και μπορεί να φιλοξενήσει 250 σκάφη με μήκος έως 25 μέτρα και 3 μέτρα βύθισμα. Όλες οι θέσεις είναι εξοπλισμένες με τις απαραίτητες παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Στις χερσαίες εγκαταστάσεις μπορούν να τοποθετηθούν 150 σκάφη, προσφέρεται πλήρης τεχνική κάλυψη για τις επισκευές και τη συντήρηση των σκαφών και οι κτιριακές εγκαταστάσεις καλύπτουν 860 τ.μ. στεγάζοντας διάφορες υπηρεσίες, όπως καταστήματα, γραφεία, μπαρ, εστιατόρια, γραφεία ενοικίασης σκαφών και αυτοκινήτων, σταθμό καυσίμων και μπάνια.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σε ετήσια βάση μέσω της μαρίνας επισκέπτονται την πόλη περίπου 1.000 σκάφη με μέσο όρο επιβατών 5 άτομα στο καθένα. Το ρεκόρ πάντως της μαρίνας είναι τα 285 σκάφη, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2008- 2009.

Στα βασικά πλεονεκτήματα της μαρίνας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι η κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο και το αεροδρόμιο, ενώ αποτελεί  μία από τις φθηνότερες της Μεσογείου.

Ακόμα, η κοσμοπολίτικη μαρίνα της Καλαμάτας αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της πόλης όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, ή τον καφέ και το φαγητό τους στις καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια και ουζερί που υπάρχουν κατά μήκος της, με θέα τα εντυπωσιακά σκάφη και το γαλάζιο της θάλασσας.

Η σημασία της μαρίνας για την Καλαμάτα είναι αδιαμφισβήτητη, αφού δίνει ώθηση στις προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού προφίλ με υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, λειτουργώντας τονωτικά για την τοπική οικονομία και συμβάλλοντας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι οργανωμένες και λειτουργικές μαρίνες αποτελούν σοβαρό κίνητρο για την προσέλκυση τουριστών με σκάφος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του τουρισμού της χώρας μας.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναπτυσσόμαστε συνεχώς και να αναλαμβάνουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μαρίνες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας.

Μπορείτε, επίσης, να “περπατήσετε” στη μαρίνα της Καλαμάτας μέσω της εικονικής μας ξενάγησης. Απλά, πατήστε την παρακάτω εικόνα:

360-marina-2

Εάν χρησιμοποιείτε ipad/iphone ή άλλη συσκευή που δεν υποστηρίζει αρχεία flash μεταβείτε στην Εικονική Περιήγηση πατώντας εδώ >

ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 24100 ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Tel: 27210-21037 27210-21054
Fax: 27210-26079
e-Mail: kalamata@medmarinas.com
Web Site: www.medmarinas.com

*Στοιχεία αντλήθηκαν από τις ιστοσελίδες:

www.visitgreece.gr

www.eleftheriaonline.gr

www.medmarinas.com

Δείτε επίσης: Οι Κυλινδρόμυλοι της Καλαμάτας και η ιστορία τους >

Ελλαδικό
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.