Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα άνοιξαν ξανά τις «πύλες» τους από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με το κανονικό μη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, στο πλαίσιο των μέτρων χαμηλού επιδημιολογικού αποτυπώματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ποια μέτρα ισχύουν

Οι μοναδικοί αυτοί χώροι που ετοιμάζονται να μας (ξανα)μυήσουν στα μυστικά τους, θα υποδέχονται στην είσοδο έως 3 επισκέπτες, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, ώστε να μην δημιουργείται συμφόρηση, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Η μετάβαση σε αυτούς, μέσω κωδικού 6, δεν θα γίνεται με αυτοκίνητο ή μηχανή, παρά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία, τουλάχιστον για όσους κατοικούν σχετικά κοντά σε τέτοιους χώρους, να τους επισκεφτούν ως μια ανάσα γνώσης και ξεκούρασης, ιδιαίτερα απαραίτητης την περίοδο του παρατεταμένου lockdown που διανύουμε. Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, εμβληματικοί ή πιο ταπεινοί, αποτελούν «οάσεις» πολιτισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου στον οποίο ανήκουν, είτε αυτοί αφορούν σύγχρονα αστικά κέντρα είτε περιοχές εκτός κλεινού άστεως. Προσφέρουν όμως κι άλλα «ευεργετήματα». Ανάπαυλα, μάθηση και βιωματική εμπειρία, ειδικά όταν συνοδεύονται από πλούσιο ενημερωτικό υλικό και νέες τεχνολογίες (wifi ή διαδραστικές ξεναγήσεις), ενώ μπορεί, ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα σε πόλεις, να αποτελούν βιοτόπους που φιλοξενούν ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενίοτε και ενδημικής.

Εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσηνίας

Θυμίζουμε μερικούς εμβληματικούς υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας, στους οποίους περιλαμβάνονται δύο από τους σπουδαιότερους όλης της Ελλάδας, είναι σαφώς η κορωνίδα του πολιτισμού  της μεσσηνιακής γης. Μιλάμε βέβαια για την Αρχαία Μεσσήνη και το Ανάκτορο του Νέστορα 

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι η καλύτερα διατηρημένη στις μέρες μας πόλη της αρχαίας Ελλάδας, με εντυπωσιακά κτήρια που κυριεύουν με δέος τον επισκέπτη. Το ανάκτορο του Νέστορα , λίγο έξω από την Πύλο , στο χωριό Χώρα , είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μυκηναϊκά ανάκτορα, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του. Οι επισκέπτες του μπορούν εκτός των άλλων να θαυμάσουν ακόμα και την αίθουσα του θρόνου του ομηρικού βασιλιά, του σοφού συμβουλάτορα των Αχαιών κατά την πολιορκία της Τροίας.

Θολωτοί τάφοι, όπως αυτοί στο Καπλάνι , στη Βοϊδοκοιλιά , στο Ψάρι ή στη Μάλθη , ερείπια αρχαίων πόλεων, όπως στις Θαλάμες ή την αρχαία Θουρία , ο Τύμβος Αγίου Ιωάννη Παπουλίων , αλλά και τα αρχαία ναυάγια στο στενό της Μεθώνης  είναι μερικοί ακόμα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας που πρέπει οι επισκέπτες να δουν από κοντά.

Αρχαία ιερά, με σπουδαιότερα εκείνα του Παμίσου, του ποταμού που στην αρχαιότητα λατρευόταν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και το ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα Κορύθου που βρίσκεται στον Άγιο Αντρέα της Λογγά , συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας που αξίζει να επισκεφθείτε.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν σε αναστολή λειτουργίας από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, μαζί με τα μουσεία τα οποία παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Ελλαδικό