Ένας αστικός μύθος επικρατεί από τη δεκαετία του ’90 γύρω από το πράγματι μυστηριώδες γυάλινο σπίτι που βρίσκεται στο Ακρογιάλι! Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί για το συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο ήταν σημείο αναφοράς λόγω και της περίεργης κατασκευής του αλλά και για ύποπτες συγκεντρώσεις που θα λέγαμε ότι είχαν τρομάξει τους κατοίκους της περιοχής! Για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το περίφημο “Γυάλινο σπίτι”!
Το συγκεκριμένο κτήριο, γνωστό ως “Ενσόφιον”, ήταν μια σχολή εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα του Καναδά, Χαράλαμπο Βακαλόπουλο, ο οποίος εγκαταστάθηκε σε προχωρημένη ηλικία στην Καλαμάτα, τόπο καταγωγής της γυναίκας του.

Το “Ενσόφιον” ήταν μια εσωτερική σχολή που μετέδιδε τις διδασκαλίες της Προαιώνιας Σοφίας μέσω τεσσάρων κυρίως πρακτικών γνώσεων. Αυτές ήταν η Αυρογνωσία, ο Ομαδικός Διαλογισμός, η Δημιουργική Αυτοπραγμάτωση και η Εθελοντισμική Υπηρεσία.
Αποτελούταν από τρεις αίθουσες Διδασκαλίας, μια Εσωτερική, Φιλοσοφική και Μεταφυσική ενώ διέθεται και μια αγγλοελληνική βιβλιοθήκη καθώς και ένα κτήριο ξενώνων διαμονής και φιλοξενίας για 25 άτομα.
Όσο για τις ιστορίες που κρύβει το συγκεκριμένο αινιγματικό κτήριο.
Δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική ματιά ή η τοποθεσία που καθιστούν ένα κτήριο σπουδαίο. Είναι οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτό, τα μυστικά και οι ιστορίες που φιλοξένησε…
Πολλά έχουν ακουστεί για το γυάλινο σπίτι, κάποιοι κάνουν λόγo ότι πρόκειται για ένα στοιχειωμένο κτήριο, άλλοι ότι είχαν δει ύποπτες συγκεντρώσεις όταν ήταν σε λειτουργία. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μόνο από περιέργεια το επισκέφθηκαν γιατί νόμιζαν ότι επρόκειτο για μια νέα καφετέρια!
Όπως και να έχει, τα τελευταία χρόνια το γυάλινο κτήριο έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου και τη μανία των ανθρώπων. Γκράφιτι στους τοίχους, σπασμένα γυαλιά, κατεστραμμένα έπιπλα, σκισμένα βιβλία αλλά και μια μοναδική θέα είναι μερικά από όσα μπορεί να συναντήσει κάποιος που θα επισκεφθεί το “Ενσόφιον” σήμερα.
Δείτε επίσης:
- Ήξερες ότι ο καλαματιανός ανακηρύχτηκε «εθνικός πανελλήνιος χορός»
- “Αναδρομή” στην Καλαμάτα της δεκαετίας του ’80 (video)
- Ήξερες ότι… οι “Πύλες του Άδη” βρίσκονταν στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου;
- “Ταξιδέψτε” Στη Μεσσηνία του 1974 (videos)
- Γνωρίζατε τις παλιές ονομασίες των χωριών της Μεσσηνίας;


















