Από τη δεκαετία του ’60, η Καλαμάτα υποδέχεται την άνοιξη με μία ξεχωριστή γιορτή για τα λουλούδια, τη γιορτή των Ανθεστηρίων!

Το ιστορικό της γένεσης τους ξεκινά το 1959, όταν στο πλαίσιο ενός συνεδρίου του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού (ΕΟΤ) στο Ηράκλειο της Κρήτης, µε θέµα την τουριστική ανάπτυξη της νότιας Ελλάδας, ο πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Καλαµάτας, γιατρός Κωνσταντίνος Βασιλάκης, πρότεινε τη θέσπιση Aνθεστηρίων εορτών στη µεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η ιδέα έγινε δεκτή µε ενθουσιασμό και την επόµενη ακριβώς χρονιά, ο δήµος Καλαµάτας σε συνεργασία µε την Περιηγητική Λέσχη οργάνωσαν στο κάστρο των Βιλλεαρδουίνων, µια πρωτόγνωρη για τα δεδοµένα της πόλης έκθεση λουλουδιών.

Φιλοδοξία των οργανωτών ήταν η εκδήλωση να εξελιχθεί σε θεσµό µε πανελλήνια προβολή, εφάµιλλη των αντίστοιχων εκθέσεων ανθέων σε Κηφισιά, Πάτρα και αλλού. Υπήρχε διάχυτη η προσδοκία ότι ο θεσµός θα συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονοµική άνθιση του τόπου µέσω της τόνωσης του τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και της ανάπτυξης της ανθοκαλλιέργειας.

Από το 1961, συµµετείχε στους συνδιοργανωτές και η ∆ιεύθυνση Γεωργίας Μεσσηνίας. Έκτοτε και µέχρι το 1967, οι Καλαµατιανοί υποδέχονταν την άνοιξη εορταστικά. Το 1977, µετά από σιωπή δέκα ετών, ανοίγει ο δεύτερος κύκλος των Ανθεστηρίων. Τότε συστήνεται ο Σύλλογος «Ανθεστήρια Καλαµάτας» που το επόµενο έτος µετονοµάζεται σε «Ανθεστήρια Μεσσηνίας».

Κατά τη διάρκεια τους λαμβάνει χώρα η παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετέχουν και οι μαθητές. Στα πλαίσια της έκθεσης, διοργανώνονται καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ως χώρος της Έκθεσης επιλέγεται το ευρύχωρο Άλσος του Λιµενικού Ταµείου στην Παραλία. Στόχος είναι η Έκθεση να διευρυνθεί και να δοθεί έµφαση στον εµποροβιοµηχανικό χαρακτήρα της. Πράγµατι, η Έκθεση Ανθέων γίνεται Ανθοκοµική-Γεωργική (µε την παρουσίαση και γεωργικών µηχανηµάτων το 1978), και αργότερα Ανθοκοµική-Μικτή-Γενική Έκθεση Μεσσηνίας.

Μετά από µία δεκαετία περίπου αδράνειας, το 2012 σηµειώθηκε µια δεύτερη προσπάθεια αναβίωσης της διοργάνωσης από το δήµο Καλαµάτας. Στο ∆ηµοτικό Κεντρικό Πάρκο (Σιδηροδρόµων) φιλοξενείται έκθεση λουλουδιών και λαµβάνουν χώρα πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Τα Ανθεστήρια, ένας θεσµός συνυφασµένος µε την ιστορία της πόλης για µισό περίπου αιώνα!

Δείτε επίσης:

8η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας

Ξεκινά η 7η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας

Χρώματα και… αρώματα στην 6η Ανθοκομική Έκθεση της Καλαμάτας

Ελλαδικό