Με τίτλο “Η οικία τού Πάτρικ Λη Φέρμορ ετοιμάζεται για τους πρώτους επισκέπτες της” η δημοσιογράφος των Financial Times συστήνει το βρετανικό (και μη) κοινό με την Καρδαμύλη και προτείνει: “καθώς η Ελλάδα ανοίγει ξανά για τους τουρίστες, αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο μέρος να μείνει κανείς”.

Η δημοσιογράφος επισκέφτηκε την πετρόχτιστη αυτή όαση τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως λέει, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και η σύζυγός του Τζόαν βρήκαν το κομμάτι αυτό γης στα νότια της Πελοποννήσου το 1963. Με σχέδια του Βρετανού συγγραφέα και την τεχνική βοήθεια του αρχιτέκτονα και φίλου τους, Νίκου Χατζημιχάλη έφτιαξαν το σπίτι αυτό που έμελλε να γίνει το ησυχαστήριό τους. «Η περισσότερη πέτρα μεταφέρθηκε από τους πρόποδες του Ταϋγετου και μάλιστα με μουλάρια. Κάποια μεγάλα κομμάτια μπήκαν στη θέση τους από τον ίδιο τον Λι Φέρμορ και την ομάδα των ντόπιων κτιστών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Καθώς ο Φέρμορ δεν απέκτησε παιδιά, ο συγγραφέας το κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη. «Ο Λι Φέρμορ ξεκαθάρισε πως ήθελε το σπίτι του να αξιοποιηθεί ως ησυχαστήριο συγγραφέων, ωστόσο γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ακριβό, έδωσε την άδειά του για τη ενοικίασή του κάθε καλοκαίρι» σημειώνει η δημοσιογράφος.

Αναπόφευκτα, η οικία εκσυγχρονίστηκε – κάθε δωμάτιο έχει πια τηλεόραση ενώ φτιάχτηκε και πισίνα, στον κήπο λίγο πάνω από την ακτή. Μετά την ανακαίνισή του, φέτος θα δεχτεί, από την 1η Ιουλίου. Η αποκλειστική χρήση όλης της οικίας που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από δέκα άτομα, στοιχίζει 4.000 ευρώ τη νύχτα.

Το δημοσίευμα των Financial Times καταλήγει με έναν απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενημερώνοντας για τους νεκρούς, τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις ημερομηνίες που ανοίγει η χώρα τις πύλες της στους ξένους επισκέπτες της.

Με πληροφορίες από Financial Times

Δείτε επίσης:

Ο ατρόμητος ταξιδευτής και συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ που λάτρεψε την Καρδαμύλη!

Κέντρο πολιτισμού η οικία Φέρμορ στην Καρδαμύλη με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ελλαδικό