Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, 1915-2011, ήταν Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας και λόγιος. Σε ηλικία 19 ετών ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως μέλος της Βρετανικής Αποστολής στην Κρητική αντίσταση.
Από πολύ νωρίς ο Φέρμορ ήρθε σε επαφή με το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, αλλά στη συνέχεια και λόγω του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έζησε στην Κρήτη ενώ επισκέφθηκε την ενδοχώρα της Μάνης και φυσικά την αγάπησε όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.
Η πορεία του “σύγχρονου λόρδου Μπάιρον”
Με πρώτους σταθμούς το Ρότερνταμ, τη Χαϊδελβέργη, το Μόναχο, τη Βιέννη, την Μπρατισλάβα και την Πράγα, ο Φέρμορ θα περάσει εν συνεχεία στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, έχοντας ως τελικό προορισμό την Αδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος. Κατά τη διάρκεια της μακράς αυτής διαδρομής, ο Φέρμορ θα φιλοξενηθεί σε πύργους και κάστρα ευγενών, θα ερωτευτεί αριστοκράτισσες, θα κοιμηθεί πολλά βράδια στο ύπαιθρο, μένοντας επί ημέρες άπλυτος, και θα τραγουδήσει παρέα με χωρικούς των Βαλκανίων τραγούδια βγαλμένα από την καρδιά της τοπικής παράδοσης. Τότε θα μάθει, εκτός από γαλλικά και γερμανικά, και διάφορες γλώσσες των βαλκανικών χωρών, μεταξύ των οποίων, βεβαίως, και τα ελληνικά.
Με την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πάντι(έτσι τον αποκαλούσαν οι φίλοι του) θα επιστρέψει στην Αγγλία και θα ενταχθεί στην Ιρλανδική Φρουρά. Λόγω της γνώσης των ελληνικών, θα τοποθετηθεί γρήγορα ως σύνδεσμος-αξιωματικός στην Κρήτη, όπου σε συνεργασία με μέλη της κρητικής αντίστασης θα απαγάγει τον γερμανό διοικητή του νησιού, τον στρατηγό Κράιπε: μια ιστορία που μετά το τέλος του πολέμου θα έρθει πολλές φορές στην επιφάνεια αφού ο στρατηγός και ο απαγωγέας του θα διατηρήσουν τους δεσμούς τους επί δεκαετίες και θα εμφανιστούν παρέα ακόμα και σε ελληνική τηλεοπτική εκπομπή (το γεγονός που τους έφερε κοντά επάνω στα κρητικά βουνά ήταν η κοινή τους αγάπη για την ποίηση του Οράτιου).
Η αγάπη του για τη Μεσσηνιακή Μάνη
Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και η σύζυγός του Τζόαν εντόπισαν αυτήν τη θεϊκή άκρη της γης το 1963 στις περιπλανήσεις τους ανά την Ελλάδα, ψάχνοντας να βρουν έναν τόπο για να χτίσουν μια μόνιμη κατοικία και ησυχαστήριο. Ένα σπίτι, όπως το ονειρευόντουσαν, για να καλούν τους φίλους τους από τη Βρετανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, ως κοσμοπολίτες και διανοούμενοι που ήταν οι ίδιοι.
Η πετρόχτιστη αυτή κατοικία στηρίχτηκε σε δικά τους σχέδια και ολοκληρώθηκε με την τεχνική βοήθεια του μοντερνιστή αρχιτέκτονα και φίλου τους Νίκου Χατζημιχάλη. Αποτελείται από υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία μαζί με τη βιβλιοθήκη, χαγιάτι, κεραμωτή και βοτσαλωτή αυλή και δευτερεύοντες χώρους.
Θαύμαζε και αγαπούσε την Ελλάδα και με τη σύζυγό του αποφάσισαν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην Καρδαμύλη. Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην Καρδαμύλη για να μείνει εκεί μέχρι και την προτελευταία ημέρα της ζωής του. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ αγάπησε τη Μεσσηνιακή Μάνη, απέκτησε σπίτι εκεί και έγραψε για αυτήν ένα από τα ωραιότερα βιβλία του: “Μάνη”.
Μετά τον θάνατό του, το 2011, το ακίνητο μοναδικής ομορφιάς του στην Καρδαμύλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη. Το σπίτι, όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φέρμορ, θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν.
Δείτε επίσης:
- Μαρία Κάλλας: Νέα βιογραφία αποκαλύπτει την κακοποίηση που βίωσε η σπουδαία σοπράνο
- Ο Πάνος Βλάχος τραγουδάει για την… Καλαμάτα!
- Γιάννης Κωστόπουλος: Ο Μεσσήνιος οραματιστής που οδήγησε την Alpha Bank στην νέα εποχή
- Yanni: Το κομμάτι που αφιέρωσε στην Καλαμάτα (video)
- Γιάννης Σπυρόπουλος: Ενας κλασικός ζωγράφος του 20ού αιώνα από την Πύλο!