Κάποιες βόλτες στην πόλη αποδεικνύονται ιδιαίτερα εποικοδομητικές. Συναντάς τυχαία ανθρώπους, που εκτός από φίλοι σου, είναι και άνθρωποι που έχουν να σου πουν πράγματα, που μπορούν να σου μεταδώσουν ενέργεια, να σε κάνουν να πιστέψεις σε ιδέες, σε οράματα και σε “ουτοπίες”.

Μία τέτοια βόλτα έτυχε να είναι ένα ωραίο πρωί στην παραλία. Εκεί, συνάντησα τους εμπνευστές του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, τον Κώστα (Ανδριανόπουλο) και τον Ανδρέα (Ζαγάκο). Λίγες μέρες, λοιπόν, πριν το 7ο Σχολείο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη η κουβέντα μας!

Τι να πει κανείς για το Σχολείο Τουρισμού; Νομίζω πως πλέον δεν υπάρχει κάποιος στην Καλαμάτα που δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη δράση! Η πρώτη μου ερώτηση αυθόρμητα ήταν το “γιατί”… Γιατί, λοιπόν, ξεκίνησε το Σχολείο Τουρισμού, πριν από 3 χρόνια;

Κώστας: Γιατί λατρεύω την εκπαίδευση και γιατί η ανάγκη στην περιοχή μας για εκπαιδευμένο προσωπικό στον τουρισμό είναι επιτακτική!

Ανδρέας: Η αρχική ιδέα ήταν του Κώστα, ο οποίος είναι χρόνια στο χώρο του τουρισμού. Επειδή, όμως, δεν μπορούσε να κάνει όλα τα υπόλοιπα… ανέλαβα εγώ! 

Σε αυτό το σημείο επανέφερα τον Ανδρέα στην τάξη και μου απάντησε σε σοβαρό έως και αυστηρό ύφος:

Ας μιλήσουμε και λίγο σοβαρά λοιπόν! Το Σχολείο Τουρισμού δεν είναι ο Ζαγάκος και ο Ανδριανόπουλος. Το Σχολείο Τουρισμού είναι οι 600-700 συμμετέχοντες σε κάθε ένα από αυτά, οι 20-30 εθελοντές, αλλά κυρίως όλοι οι μικροί και μεγάλοι υποστηρικτές, οι οποίοι μέσα από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στηρίζουν και υλοποιούν ουσιαστικά τα Σχολεία… Εμείς απλά είμαστε οι διαμεσολαβητές!

Όσο κι αν συμφωνώ με την άποψη αυτή δεν μπορώ να παραβλέψω τη μεγάλη προσπάθεια, τις πρωτοβουλίες και τις θυσίες που έχουν κάνει αυτοί οι δύο για όλη αυτή τη προσπάθεια…

Αμέσως μετά, θέλησα να δοκιμάσω τη φαντασία του καθενός, γι’αυτό τους ρώτησα αν πίστευαν όταν ξεκινούσαν ότι θα φθάσουν να μετράνε 6 Σχολεία και να πηγαίνουν ολοταχώς για το 7ο!  Ο Κώστας ήταν κατηγορηματικός… Ποτέ, μάλιστα απορούσα στην αρχή γιατί βάλαμε το “1ο” μπροστά! Ο Ανδρέας έδειξε περισσότερη φαντασία… όπως κάνει πάντα άλλωστε!  Μία εβδομάδα πριν το πρώτο Σχολείο όπου οι ηλεκτρονικές εγγραφές είχαν ξεπεράσει τις 300, ήμουν σίγουρος ότι θα τραβήξει πολύ αυτή η ιστορία!

Όσοι ξέρουμε και τους δύο, μπορούμε εύκολα να μαντέψουμε την απάντηση στην παρακάτω ερώτηση… Αλλά ας τους δοκιμάσουμε!

Πέρα από αλτρουισμούς και το κοινό καλό, ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος μέσα από τα Σχολεία Τουρισμού;

Ανδρέας: Κανένας… Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει, το Σχολείο Τουρισμού!

Κώστας: Να συνεχίσει να μας ενθουσιάζει, να δημιουργεί και κυρίως να μεγαλώνει παρέες. Και γιατί όχι, να βάλουμε στο τέλος κι εμείς το λιθαράκι μας στον τουρισμό της περιοχής!

Είναι κοινή παραδοχή πως τα Σχολεία Τουρισμού έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Έχουν πετύχει κυρίως λόγω αυτού του γεγονότος. Γιατί, όμως, πιστεύουν οι εμπνευστές του ότι έχει συμβεί αυτό;

Σύμφωνα με τον Κώστα, η ιδέα του Σχολείου Τουρισμού είναι πρωτότυπη, δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πέραν αυτού, ο κόσμος δεν βλέπει πίσω από αυτό κρυφές επιδιώξεις και συμφέροντα, γι΄ αυτό και το αγκαλιάζει. Με τον Ανδρέα, αλλά και με όλους όσους συμμετείχαν, καταφέραμε να εμπλέξουμε ό,τι πιο υγιές και παραγωγικό υπάρχει σε αρκετούς κλάδους. Γι΄ αυτό και τελικά, η  κοινωνία έδειξε έτοιμη να το αγκαλιάσει.

Ο Ανδρέας ήταν λίγο πιο… πρακτικός! Η ανάγκη του κόσμου να δουλέψει οδήγησε αρκετούς νέους να παρακολουθήσουν τα Σχολεία, καθώς είναι αναγνωρισμένα από μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το χαρτί που παίρνει ο “μαθητής” από αυτά έχει ανταπόκριση. Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο εργοδότης “εισπράττει” το ενδιαφέρον για κατάρτιση του σπουδαστή του Σχολείου Τουρισμού.

Γυρίζοντας το κεφάλι πίσω και κοιτώντας τα προηγούμενα Σχολεία, ποια στιγμή ξεχωρίζετε από αυτά;

Ανδρέας: Κάποια στιγμή που είδα στα πρώτα καθίσματα της αίθουσας έναν “μαθητή” 80+ ετών, να παρακολουθεί το “μάθημά” μας!

Κώστας: Πρώτη μέρα, στο πρώτο Σχολείο, μιάμιση ώρα πριν την έναρξη όπου πηγαίνοντας να ανοίξουμε την πόρτα του συνεδριακού χώρου, αντικρίσαμε 150 ανθρώπους να περιμένουν! 

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας, καθήμενοι πλέον, ακούγοντάς τους να μου μιλούν γεμάτοι πάθος και όρεξη (παρότι κάποιας ηλικίας!) έπιασα τον εαυτό μου να θαυμάζει την αστείρευτη ενέργεια αυτών των ανθρώπων, μία ενέργεια που την έχουν “ρουφήξει” από όλους όσους συμμετείχαν σε όλα τα Σχολεία, από όλους όσους άκουσαν για αυτά από όλη την Ελλάδα, από όλους όσους αλληλεπίδρασαν με αυτούς κατά τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε και για Σχολεία Τουρισμού σε άλλες περιοχές. Πως νιώθουν άραγε που το όραμά τους ξεπερνάει πλέον τα γεωγραφικά όρια της Καλαμάτας;

Δεν το περιμέναμε! Μας προβληματίζει βέβαια, διότι θα θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνεται από ανθρώπους που θα έχουν τα ίδια κίνητρα με εμάς, κυρίως την προσφορά προς τον τόπο τους αλλά και ότι θα έχουν κάποια ενασχόληση με τον τουρισμό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ήρθε και η… αποκλειστικότητα! Μου αποκάλυψαν λοιπόν, μία ανακοίνωση που είχαν σκοπό να κάνουν στο 7ο Σχολείο Τουρισμού. Πρόκειται για τη συνεργασία του Σχολείου Τουρισμού με τον ΣΕΤΕ, τον νούμερο 1 κοινωνικό εταίρο της όλης προσπάθειας μέχρι τώρα. Αυτή η συνεργασία, της οποίας το περίγραμμα θα δοθεί το επόμενο διάστημα, θα φέρει τα Σχολεία Τουρισμού σε όλη την Ελληνική επικράτεια… Από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, μέχρι τη Ρόδο και την Κέρκυρα… Παντού!

Φωτογραφίες για το Kalamata IN: Ανδρέας Καρασπήλιος

Δείτε επίσης:

Πάρτε μια γεύση από το τι θα δείτε στο 7ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας

Έρχεται το 7ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας

Ελλαδικό
Παύλος Παύλου
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.