Πριν από λίγες ημέρες, μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου Παραλίας πραγματοποίησαν μια βιωματική δράση στο κέντρο της Καλαμάτας επιχειρώντας να μετακινηθούν με αναπηρικά αμαξίδια, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιούν για τη διαφορετικότητα με την καθηγήτριά τους Σοφία Κωνσταντινέα.

Οι μαθητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι με αναπηρίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πόλη μας στην καθημερινή τους μετακίνηση, καθώς παρατήρησαν εμπόδια στις ράμπες, κακοτεχνίες σε δρόμους, “αφιλόξενα” πεζοδρόμια και ορισμένες φορές έλλειψη ευγένειας από κάποιους πεζούς και οδηγούς. Επίσης, παρατήρησαν ότι κανένα εμπορικό κατάστημα δεν έχει ράμπα και καμία καφετέρια δεν προσφέρει τουαλέτες για ΑμεΑ ή πρόσβαση σε αυτές. Πηγή: eleftheriaonline.gr

Με αφορμή τη βιωματική δράση των μαθητών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους άτομα με αναπηρία, θα θέλαμε να αναφέρουμε μια νέα προσέγγιση στο σύμβολο των ΑμεΑ.

Το γνωστό σε όλους μας μπλε και άσπρο εικονίδιο, που απεικονίζει έναν άνθρωπο σε αμαξίδιο αλλάζει μορφή και φιλοξενείται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Η ανανεωμένη έκδοση του συμβόλου ονομάζεται «Accessible Icon» και απεικονίζει ένα άτομο που χρησιμοποιεί αμαξίδιο με μια διαφορετική οπτική, δίνοντας στο σύμβολο κίνηση και ενέργεια. Το νέο σύμβολο περιλαμβάνεται σε μια σειρά έργων με τίτλο «A Collection of Ideas» η οποία θα εκτίθεται ως το Φεβρουάριο του 2015. Δημιουργοί του νέου συμβόλου είναι οι TimFerguson-Saunder, Brian Glenney και Sara Hendren.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την Βοστώνη όπου το παλιό σύμβολο αντικαταστήθηκε με το νέο σε πολλά σημεία της πόλης. Πρόσφατα εγκρίθηκε και η τοποθέτησή του σε σχολεία, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες στη Νέα Υόρκη.

Η επιμελήτρια Curator Paola Antonelli αναφέρει πως η νέα προσέγγιση του συμβόλου των ΑμεΑ είναι μια καλή ευκαιρία για να αναρωτηθούμε όλοι μας τι σημαίνει αναπηρία για μια κοινωνία.

Τα άτομα με αναπηρία αναδεικνύονται ως άτομα με δύναμη, πείσμα και θέληση να τα καταφέρουν, θέληση για ζωή παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν σε έναν κόσμο που αρνείται να προσαρμοστεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των πολιτών. Γι αυτό ίσως αυτό το νέο σύμβολο είναι το πλέον κατάλληλο που θα μπορούσε να τους αντιπροσωπεύσει, τονίζοντας τη δυναμική τους και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

 

 

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.