Στον καιρό της κρίσης τα δυσάρεστα νέα είναι, συνήθως, περισσότερα από τα θετικά. Δεν είναι, ωστόσο, όλα «μαύρα». Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μακριά από τη μιζέρια της εποχής αφήνουν το στίγμα τους δίνοντας σε όλους μας κουράγιο και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η Καλαμάτα για μια ακόμη φορά δείχνει τον δρόμο και συνδέεται με ένα πείραμα ιδιαίτερα σημαντικό που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Πιο συγκεκριμένα, μαθητές από το 4ο και το 6ο Γυμνάσιο της Καλαμάτας κι η εταιρεία αεροδιαστημικής «Blue Origin» θα συνεργαστούν στη διεξαγωγή ενός πειράματος για την παραγωγή λαδιού στο… διάστημα, δηλαδή σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας! Ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου των Αθηνών στη Φαρμακογνωσία και τη Χημεία Φυσικών Προϊόντων θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας των μαθητών, οι οποίοι θα έχουν τη συνεργασία ειδικών, Ελλήνων και ξένων, επιστημόνων με σκοπό να στείλουν τις ελιές της Μεσσηνίας στο διάστημα και να μελετήσουν εκεί την παραγωγή του πολυτιμότερου ελληνικού αγαθού.

Η είδηση έγινε πρόσφατα γνωστή, όμως η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο. Μέσα σε αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνεται η απαιτούμενη έρευνα που θα καταλήξει στην κατασκευή από πλευράς των μαθητών ενός ειδικού ελαιοτριβείου το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει στο διάστημα. Οι ελιές, οι οποίες θα προέρχονται φυσικά από τη Μεσσηνία, θα σταλούν στο Χιούστον των ΗΠΑ όπου θα τοποθετηθούν στο ελαιοτριβείο των μαθητών και αυτό με τη σειρά του θα μπει στην ειδική κάψουλα για να εκτοξευτεί σε απόσταση, τουλάχιστον, 100 χλμ. από τη Γη.

Το πείραμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά και στη διάρκειά του τόσο οι επιστήμονες όσο κι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τις διαφορές που επιφέρουν στην παραγωγή του λαδιού οι συνθήκες μηδενικής βαρύτητας που θα επικρατούν. Θα παρατηρηθούν και θα καταγραφούν όλες οι διαφορές κι ακολούθως η ποσότητα που θα παραχθεί θα επιστρέψει στην Ελλάδα, ώστε να γίνει η απαραίτητη χημική ανάλυση από την οποία θα βγουν τα τελικά συμπεράσματα.

Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, τα οποία αναμένονται βέβαια με ανυπομονησία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί διαφήμιση για την Ελλάδα και τη Μεσσηνία, ενώ παρουσιάζει και τεράστιο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για τους μαθητές που θα λάβουν μέρος. Τα 25 αυτά παιδιά των Γυμνασίων της Καλαμάτας θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με κορυφαία ονόματα της επιστημονικής κοινότητας και να αποκομίσουν πολύτιμα οφέλη για το μέλλον.

Το ελαιόλαδο είναι ο «θησαυρός» της Μεσσηνίας κι αποτελεί τη βάση για κάθε υγιεινό γεύμα. Με την πάροδο των ετών άπαντες έχουμε καταλάβει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την ευεξία και τη μακροζωία, Η Μεσογειακή κουζίνα έχει περίοπτη θέση στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία αποτελώντας για πολλούς το «μονοπάτι» για να νιώσουν καλύτερα.

Υπάρχουν μάλιστα και πολλοί «διάσημοι» που έχουν τονίσει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ελαιόλαδο στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Ο Sting, η τραγουδίστρια Selena Gomez, η θρυλική σχεδιάστρια μόδας Norma Kamali, ο επαγγελματίας παιχνιδιών με τράπουλα Daniel Negreanu, το διάσημο μοντέλο Miranda Kerr κι ο Βρετανός σεφ Jamie Oliver είναι μερικοί μόνο από αυτούς που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το ελαιόλαδο στη διατροφή τους κι έχουν τονίσει σε πολλές συνεντεύξεις τον τρόπο με τον οποίο τους έκανε να νιώθουν πιο υγιείς.

Ελλαδικό