Πολύ ομαλά κύλησε η χθεσινή βραδιά που ήταν αφιερωμένη στην Ελένη Παπαδάκη (1903-1944) στο Καφέ Σινέ. Αφορμή της εκδήλωσης ήταν η συμπλήρωση 70 χρόνων από τη στυγερή δολοφονία της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού του Μεσοπολέμου από την “λαική αστυνομία” (ΟΠΛΑ) του ΚΚΕ κατά τα Δεκεμβριανά.

Ιστορικό πλαίσιο:
Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, το ΕΑΜ εξαπέλυσε κυνηγητό κατά καλλιτεχνών – εκτός των άλλων – που υπετίθετο ότι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που ελεγχόταν απ’ το ΚΚΕ προχώρησε σε διαγραφές ηθοποιών που δεν ήταν αρεστοί στο κόμμα. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, καλλιτέχνες όπως η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Βάσω Μανωλίδου, ο Δημήτρης Χορν, ο Χρήστος Ευθυμίου, ο Νίκος Δενδραμής, η δολοφονηθείσα κ.ά. υπέστησαν πολεμική. Το ΣΕΗ διέγραψε (20-10-1944) την Ελένη Παπαδάκη με την κατηγορία ότι υπήρξε ερωμένη του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη. Ωστόσο η ηθοποιός χρησιμοποίησε αυτή τη σχέση σώζοντας πολλούς ανθρώπους από την φυλακή και το εκτελεστικό απόσπασμα. Ενώ, δεν την χρησιμοποίησε προς όφελός της για να πρωταγωνιστεί στο θέατρο.

ntokimanter-eleni-papadaki

Στη διαγραφή πρωτοστάτησαν γνωστοί αριστεροί καλλιτέχνες όπως ο Σπύρος Πατρίκιος, ο Δήμος Σταρένιος, ο Λ. Δαρζέντας, η Ολυμπία Παπαδούκα και η Καίτη Ντιριντάουα, οι οποίοι αργότερα από πολλούς θεωρήθηκαν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας της Παπαδάκη. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Συνελήφθη από την Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ (21-12-1944), την οδήγησαν για ”ανάκριση’, την μετέφεραν στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ και μετά από διαταγή του καπετάν του ΕΛΑΣ (Ανδρέα Μούντριχα) να εκτελεστεί με τσεκούρι, την παρέλαβε ο δήμιος της ΟΠΛΑ Βλάσης Μακαρώνας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχθές προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ (διάρκειας 52′) του Ηλία Γιαννακάκη για να φωτιστεί η ζωή, το έργο και η άδικη και βάναυση εκτέλεση της μεγάλης ηθοποιού. Ακολούθησε μια αρκετά πολιτισμένη συζήτηση για την Ελένη Παπαδάκη καθώς και για το πως οι ιδεολογικές συγκρούσεις της εποχής οδήγησαν σε σφαγές.  Εκτός των άλλων ειπώθηκε ότι ακόμα και η Μαρία Κάλλας αν δεν είχε φύγει από την Ελλάδα μετά την απελεύθερωση, θα την είχαν εκτελέσει όπως την Ελένη Παπαδάκη. Την όλη βραδιά συντόνισαν με μεγάλη επιτυχία ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές και ο δικηγόρος Δημήτρης Καούνης.

“Ηθικός αυτουργός” και διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος που μας έχει αν μη τι άλλο συνηθίσει σε εξαιρετικές πρωτοβουλίες.

Ελλαδικό