Ένας 15χρόνος από την Καβάλα, ο Δημήτρης Χατζής, δημιούργησε μόνος του ένα ρομπότ με νοημοσύνη με μόλις 500 ευρώ, αποτελώντας έτσι έναν από τους έξι στον πλανήτη που έχουν κατασκευάσει InMoov ρομπότ.  Στον Δημήτρη “υποκλίθηκαν” ο Sr Στέλιος Χατζηιωάννου – στυλοβάτης των βραβείων Κούρος και ελληνική η επιχειρηματική κοινότητα.

Ο Δημήτρης Χατζής, μαθητής της Α’ Λυκείου, έχει στο εφηβικό του δωμάτιο ένα ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 1.85 μ., με το οποίο συνεννοείται σε άπταιστα Αγγλικά και μάλιστα ξόδεψε κάτι λιγότερο από 500 ευρώ για να το δημιουργήσει.

Ο Δημήτρης έλαβε τον Έπαινο Νεανικής Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητας, μία ξεχωριστή απονομή που θέσπισαν τα βραβεία Κούρος για να τιμήσουν την έως τώρα δημιουργικότητα του.

Το πλούσιο βιογραφικό του παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση, το οποίο μεταξύ άλλων “αναφέρει” ότι του πήρε περισσότερο από έναν χρόνο για να σχεδιάσει τα κομμάτια του ρομπότ, που ονόμασε Troopy (Τρούπι), να τα εκτυπώσει -στον επίσης δικής του κατασκευής 3D εκτυπωτή- και να τα κολλήσει. Σήμερα βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα των έξι κατασκευαστών του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ, που ονομάζονται InMoov.

Ο Δημήτρης ασχολήθηκε με τη ρομποτική για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών και μόλις τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, κερδίζοντας επάξια έπαινο και το 2ο βραβείο του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.

Ο πατέρας του, Γιώργος Χατζής, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, υπάλληλος στο Δήμο Καβάλας, του εμφύσησε την αγάπη για τους υπολογιστές. Η μητέρα του, Μελίνα Ευθυμιάδου, γερμανικής καταγωγής και καθηγήτρια Γερμανικών, του έμαθε Γερμανικά, τα οποία σήμερα μιλάει άπταιστα.

Στο άκουσμα των επιτευγμάτων του μικρού Δημήτρη, πρώτος αντέδρασε ο Sr Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος ανακοίνωσε και τη χορηγία 10.000 ευρώ για τις σπουδές του και αμέσως μετά στην ίδια κίνηση, την χορηγία 10.000 ευρώ προχώρησε και ο πρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα: news247.gr

Ελλαδικό