«Αέρας Ευρώπης» στην Καλαμάτα… χρώματα, κίνηση, ενέργεια, ιδέες για τους νέους που ψάχνουν για ευκαιρίες, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν!

Πότε θα γίνουν όλα αυτά;

Μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επισκέφθηκαν την Καλαμάτα προκειμένου να διοργανωθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Καλαμάτας, το “Youth on the move” που θα φιλοξενείται στην πόλη μας, για τρεις μέρες από 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

«Youth on the move» / «Νεολαία σε Κίνηση»

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ που ξεκίνησε το 2010 στα πλαίσια της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητες τους.

Η πρωτοβουλία λειτουργεί ως μια εργαλειοθήκη, που περιέχει διάφορα μέτρα για να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους, να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους παρέχουν τα εχέγγυα για την επαγγελματική τους πρόοδο, μέσω της αύξησης της ποιότητας της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και του εύρους των ευκαιριών που διανοίγονται μπροστά τους.

Το “Youth on the move” ενισχύει την κινητικότητα και συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη και του πολίτη του κόσμου, στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και στην υιοθέτηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και ισότητας μεταξύ των λαών.

Ταυτόχρονα, ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και στον οικονομικό τομέα, αφού καταπολεμάται η ανεργία και προωθείται η οικονομική άνθιση και η ευημερία, αντισταθμίζεται η γήρανση του πληθυσμού, και δραστηριοποιείται το παραγωγικότερο ηλικιακά μέρος του πληθυσμού.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει ότι 1 στα 5 άτομα κάτω των 25 ετών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να εργαστούν, δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια σημαντική πρωτοβουλία που θα αναπτύξει τις δεξιότητες των νέων και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων της Μεσσηνίας και εν γένει των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχονται ευκαιρίες και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ.

Οι φορείς που θα συμμετάσχουν είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το EURES/ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού), ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Υπουργείο Εσωτερικών με το πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με το πρόγραμμα Horizon 2020 και το Euraxess, η Asset Technology, Εθνική Υπηρεσία για το πρόγραμμα Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες, το Europe Direct Καλαμάτας και ο Δήμος Καλαμάτας.

Η «Νεολαία σε Κίνηση» στην Καλαμάτα

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην παραλία της Καλαμάτας κάτω από μία τέντα 200 τετραγωνικών μέτρων που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το μεγαλύτερο μέρος προορίζεται για την παρουσίαση του Erasmus+ από τα στελέχη των φορέων που θα συμμετέχουν, ενώ το μικρότερο για τις δράσεις των Εθνικών Υπηρεσιών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οργανώσεων και δικτύων, καθώς και διαδραστικών δρώμενων για τους νέους συμμετέχοντες.

Μπορούμε να επισκεφτούμε τη σκηνή της «Νεολαίας σε Κίνηση» στην Κεντρική Προκυμαία τις εξής ημέρες:

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου: ώρα 19:00 – 22:00

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου: ώρα 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου: ώρα 12:00 – 20:00

Κατά το παραπάνω τριήμερο στο χώρο εκδήλωσης της «Νεολαίας σε Κίνηση» θα φιλοξενηθούν πολλές δραστηριότητες:

Περίπτερα που θα παρέχουν πληροφορίες για σπουδές, εκπαίδευση, κατάρτιση και εργασία στην ΕΕ με πρωτοβουλία των αρμόδιων εθνικών υπηρεσιών και οργανισμών: Δήμος Καλαμάτας, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Europe Direct, Erasmus+, Eurodesk, Euraxess, ASSET Technology, EKT, ΕΟΠΠΕΠ, ΟΑΕΔ/EURES, Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Παρουσιάσεις, μαρτυρίες και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων τις οποίες θα παρουσιάσει ο κύριος Νίκος Κουρής.

-Διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για το κοινό, μέσα κι έξω από τη σκηνή. Μπορούμε να εκφραστούμε στον τοίχο του γκράφιτι παρέα με τον διάσημο καλλιτέχνη γκράφιτι Skitsofrenis Alpha. Μπορούμε να ελέγξουμε τις γνώσεις σας απαντώντας σε ερωτήσεις στον τροχό της τύχης, να δοκιμάσουμε τον τοίχο ψηφιακού γκράφιτι και να πάρουμε φεύγοντας ένα αναμνηστικό από αυτή τη μικρή γιορτή!

Δεν πρέπει να χάσουμε τις ζωντανές παραστάσεις χορού, τις συναυλίες και τα θεατρικά έργα:  προχωρημένα μαθήματα Zumba, Λατινική αεροβική γυμναστική, Παράσταση με μαζορέτες, και μια Συναυλία με τα Mystic Guns την Παρασκευή το βράδυ.

www.facebook.com

www.ec.europa.eu

 

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.