Με μαζική συμμετοχή των επαγγελματιών Αθλητικών δημοσιογράφων-μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών, αθλητριών, ομάδων, προπονητών και αθλητών-τριών με αναπηρία, που διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία για 60η συνεχή χρονιά ο ΠΣΑΤ.

Στη φετινή ψηφοφορία για τους κορυφαίους της χρονιάς, πήραν μέρος 478 Αθλητικοί Συντάκτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας την έκτη θέση κατέλαβε στην κατηγορία καλύτερος αθλητής με αναπηρία για το 2013 ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Καλαματιανός αθλητής του τένις με αμαξίδιο, κάνοντάς μας όλους περήφανους!

Στην κατηγορία “καλύτερη ομάδα” για το 2013 στα Άτομα με Άναπηρία, η Εθνική ομάδα τένις με αμαξίδιο είναι στις τρεις επικρατέστερες για τον τίτλο (Λαζαρίδης Γιώργος,Διαμαντής Στέφανος,Σταμάτης Μείνως και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κόντος Γιώργος), μια ομάδα που σε δύο χρόνια έχει πετύχει πολλά, 3η θεση στα Προκριματικά της Ευρώπης το 2012, 1η θέση στα Προκριματικα της Ευρωπης το 2013.

Πληροφορίες

Ο Γιώργος Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1973 στην Καλαμάτα. Το 1991 αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και στην συνέχεια φοίτησε στην Σ.Τ.Υ.Α. (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας).Τον Ιανουάριο του 1993 και ενώ φοιτούσε στο δεύτερο έτος του συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν το έναυσμά του για να ασχοληθεί με το Τένις.
Ο Ομοσπονδιακός προπονητής κ. Γιώργος Κόντος και ο εκπρόσωπος του Τένις με Αμαξίδιο στην Ελλάδα μέχρι το 2004,κ. Κώστας Βαζούρας επισκέφθηκαν την Καλαμάτα στα πλαίσια προπονητικής προετοιμασίας τους για τους Αγώνες.

Η συνάντησή τους υπήρξε σταθμός και «άμεσο σημείο εκκίνησης» για την ενασχόλησή του με το άθλημα. Τον Οκτώβρη του 2004 ξεκίνησε εντατικές προπονήσεις με προπονητή τον Παναγιώτη Καλογερόπουλο και από την Άνοιξη του 2005 με νέο προπονητή τον καθηγητή φυσικής αγωγής,με ειδικότητα το τένις,Ανδρέα Νίκα (μέχρι και σήμερα προπονητής του)συμμετείχε στο πρώτο του διεθνές τουρνουά τένις στο Sunderland στην Μεγάλη Βρετανία 23-26 Μαρτίου του 2005.

Κορυφαία στιγμή ήταν η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνο 2008.

 

Τα Βραβεία ΠΣΑΤ για τον αθλητισμό είναι ετήσια βραβεία που απονέμει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) από το 1954 στους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού αθλητισμού έπειτα από ψηφοφορία μεταξύ των αθλητικών συντακτών.

Η ετήσια απονομή αθλητικών βραβείων ξεκίνησε δοκιμαστικά το 1954 από μία ολιγομελή παρέα αθλητικογράφων, που είχαν ιδρύσει το “Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου” (ΣΑΤ), που αργότερα μετονομάστηκε σε “Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών” ή “ΠΣΑΤ”. Στη συνέχεια καθιερώθηκε και σταδιακά εξελίχθηκε σε γιορτή του ελληνικού αθλητισμού. Αποτελεί πλέον καταξιωμένο θεσμό στην ελληνική κοινωνία. Η βράβευση θεωρείται ύψιστη τιμή για έναν αθλητή. Η απονομή γίνεται παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών επισήμων, ενώ την τελετή της απονομής έχει τιμήσει συχνά με την παρουσία του ακόμα και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αρχικά, και ως το 1963, η βράβευση αφορούσε μόνο άτομα, με εξαίρεση το πλήρωμα του ιστιοπλοϊκού σκάφους “Νηρεύς”, που βραβεύτηκε έπειτα από το χρυσό μετάλλιο που πήρε στηνΟλυμπιάδα της Ρώμης το 1960. Από το 1964 ως το 1973 γινόταν ξεχωριστή βράβευση για τα ατομικά και τα ομαδικά αγωνίσματα ενώ από το 1974 απονέμονται βραβεία σε τρεις κατηγορίες:

Καλύτερος Αθλητής

Kαλύτερη Αθλήτρια

Kαλύτερη Ομάδα (εθνική ή συλλόγου)

Αργότερα προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες βραβείων:

Καλύτερος Προπονητής (από το 2004)

Καλύτερος αθλητής με αναπηρία (από το 2004)

Kαλύτερη αθλήτρια με αναπηρία (από το 2008)

Επιπλέον, απονέμονται ειδικά έπαθλα, όπως:

“Αθλητικής προσφοράς και ήθους”: σε αθλητές με μακροχρόνια προσφορά.

“Ευ αγωνίζεσθαι”: σε αθλητές που επέδειξαν ήθος τηρώντας το fair-play.

“Ανερχόμενου ταλέντου”: σε νέους ανερχόμενους αθλητές.

“Κοινωνικής Προσφοράς”: σε προσωπικότητες και παράγοντες που τιμούν τον αθλητισμό.

Τέλος δίνονται τιμητικές διακρίσεις σε αθλητικές προσωπικότητες και συλλόγους για την προσφορά τους.

Elladiko