Είναι νέος επιστήμονας, είναι από την Καλαμάτα και δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί με τις διάφορες διακρίσεις του. Ο λόγος γίνεται για τον Καλαματιανό Παναγιώτη Παπαντωνίου, Διδάκτορα Πολιτικό Μηχανικό – Συγκοινωνιολόγο, ο οποίος βραβεύθηκε για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στον τομέα των μεταφορών για το έτος 2015, με οικονομικό έπαθλο 1.000€, για τη διατριβή με τίτλο “Risk factors, driver behaviour and accident probability. The case of distracted driving.”.

Στόχος της διδακτορικής διατριβής ήταν η ανάλυση της επιρροής χαρακτηριστικών του οδηγού και του οδικού περιβάλλοντος στην οδηγική συμπεριφορά και την πιθανότητα ατυχήματος σε μη αναμενόμενο συμβάν, με έμφαση στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού και πιο συγκεκριμένα στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Επιβλέπων ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Γιαννής.

Papant2

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός “European Platform for Transport Sciences” είναι μια ανεξάρτητη επιστημονική πλατφόρμα που περιλαμβάνει ακαδημαϊκά ιδρύματα, κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς που εργάζονται στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη. Σκοπός του είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της πολιτικής, της επιστήμης και της οικονομίας στον τομέα των Ευρωπαϊκών μεταφορών.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταφορών κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα και απονέμονται σε ετήσια βάση τα βραβεία με τίτλο “European Friedrich-List-Prize” στη μνήμη του Friedrich List, ενός Γερμανού συγκοινωνιολόγου του 19ου αιώνα, στα οποία βραβεύονται η καλύτερη διδακτορική διατριβή και η καλύτερη μεταπτυχιακή εργασία στον τομέα των Μεταφορών το προηγούμενο έτος.

Φέτος το 14ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταφορών πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το διάστημα 16-17 Ιουνίου με τίτλο “Κινητικότητα 4.0 – Που βαδίζει η Ευρώπη;” υπό την αιγίδα της της Αυστριακής Επιστημονικής κοινότητας και του Υπουργείου Μεταφορών της Αυστρίας και απονεμήθηκαν τα αντίστοιχα βραβεία.

Ελλαδικό