“Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης” έγραφε ο Χόρχε Λουίς Μπορχές και η Καλαμάτα έχει τον δικό της “παράδεισο”, έναν “παράδεισο” στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, στον 5ο όροφο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, Αριστομένους 33, στεγάζεται η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-4

Ιδρύθηκε το 1933 ως πολιτιστικό σωματείο, μη κερδοσκοπικό, χάρη στις προσπάθειες 46 διανοούμενων της πόλης μας. Είναι μία από τις καλύτερες και σημαντικότερες επαρχιακές βιβλιοθήκες της Ελλάδας με βιβλία φιλολογικού κυρίως περιεχομένου. Οι τίτλοι βιβλίων μέχρι σήμερα ανέρχονται στους 110.000. Εκτός, βέβαια, των τελευταίων, έχει μια πλουσιότατη συλλογή περιοδικών και εφημερίδων μεσσηνιακού κυρίως περιεχομένου.

Όλα αυτά κυρίως οφείλονται στις ευγενικές χειρονομίες-δωρεές, οι οποίες συνέβαλαν για να αποκτήσει η βιβλιοθήκη τη σημερινή της λαμπρότητα.

i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-7

Είναι ένας θησαυρός για την πόλη της Καλαμάτας και για τη Μεσσηνία εν γένει. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς διαδρομής της, ανέπτυξε πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι άξιο αναφοράς, επίσης, ότι έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-5

i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-6

Φυλάσσονται επιπλέον σπάνια και πολύτιμα βιβλία προηγούμενων αιώνων. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι στη βιβλιοθήκη μπορεί να βρει κάποιος “Τα άπαντα του Πλάτωνα”, βιβλίο που χρονολογείται το 1534. Αλλά και  φιλολογικό περιοδικό “Ερμής ο Λόγιος” ή κοινά “Λόγιος Ερμής” που εκδόθηκε το 1811 στην Ελληνική παροικία της Βιέννης, φέρνοντας κοντά Έλληνες λόγιους.

i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-9

Ο χώρος της είναι άνετος και κλιματιζόμενος, εφοδιασμένος με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και με προσωπικό στην υπηρεσία του αναγνωστικού κοινού. Διαθέτει αναγνωστήριο με γυάλινο θόλο για φυσικό φωτισμό, καθώς και υπαίθριο αναγνωστήριο.

i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-13

i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-11
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως δανειστική, αλλά μόνο για το κομμάτι της λογοτεχνίας: ελληνική, ξένη μεταφρασμένη και παιδική λογοτεχνία.
Πώς μπορώ να δανειστώ βιβλία; Πηγαίνοντας με την ταυτότητά μου και συμπληρώνοντας την αίτηση μέλους. Μπορώ να δανειστώ μέχρι δύο βιβλία για το χρονικό διάστημα των 15 ημερών, με δυνατότητα ανανέωσης για ένα μήνα. Οι τίτλοι βιβλίων που έχω τη δυνατότητα να δανειστώ είναι από το 1980 και μετά. Επιπλέον, μπορώ να φωτοτυπήσω το 15% του βιβλίου με χρέωση 0,10 ευρώ/σελίδα.
i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-12
Τα βιβλιογραφικά στοιχεία των περισσότερων βιβλίων έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά, ούτως ώστε να είναι εφικτή η αναζήτηση ενός βιβλίου με βάση τα στοιχεία του συγγραφέα, του τίτλου ή του θέματος από τον αναγνώστη στον υπολογιστή της Βιβλιοθήκης ή της ιστοσελίδας της στο διαδίκτυο: www.laikivivliothiki.gr.
i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-2
i-laiki-vivlio…-tis-kalamatas-15

Ώρες λειτουργίας:

Θερινή περίοδος (16/5 έως και 14/9): Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 8:30-13:30 και 17:30-20:30

Χειμερινή περίοδος (15/9 έως και 15/5): Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-13:00 και 17:00-20:00, Παρασκευή 08:00-14:00

Τρόποι επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 27210 22607

Fax: 27210 22907

Email: info@laikivivliothiki.gr

Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Παπακωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Ανδρέας Καρασπήλιος

Ελλαδικό