Ένα ιδιαίτερο και… χριστουγεννιάτικο σεμινάριο, στο οποίο όσοι παρευρεθούν θα έχουν τη χαρά να μυηθούν στα “μυστικά” του τσουρεκιού, θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στον χώρο του βιβλιοπωλείου “Βιβλιόπολις”, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. Καλεσμένη του σεμιναρίου και ειδική για να μας μυήσει στο τσουρέκι είναι η Βίκυ Κουμάντου.

Με αφορμή, λοιπόν, το συγκεκριμένο σεμινάριο, εμείς μιλήσαμε με τη food blogger και εκδότρια του TasteFULL.gr, η οποία μεταξύ άλλων μάς ανέφερε πως προέκυψε η ενασχόλησή της με τη μαγειρική, ποιοι είναι ο στόχοι της και φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη “σχέση” που έχει η ίδια με τα τσουρέκια, αλλά και την Καλαμάτα.

Ας δούμε τι έχει η ίδια να μας πει παρακάτω…

1. Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μαγειρική και το γράψιμο και πως μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο;

Ξεκίνησα να μαγειρεύω ακολουθώντας τα βήματα των γυναικών της οικογένειας μου. Οι εικόνες που έχει ένα παιδί από την ιεροτελεστία της μαγειρικής χαράζουν τον «δρόμο της επιστροφής», σε κάποιο σημείο της ζωής του. Οι Κυριακές στο πατρικό μου είχαν το ίδιο τελετουργικό. Η γιαγιά μου, στην Ελευσίνα, ζύμωνε μακαρόνια τζόλια, τα έκανε κορδόνια και τα έκοβε, εγώ τα ανακάτευα με το αλεύρι και η μαμά μου τα κούφωνε στον τρίφτη του τυριού. Στην Κρήτη, η μαμά μου έφτιαχνε καλιτσούνια γεραπετρίτικα κι εγώ είχα τη σοβαρότατη εργασία να τα ακουμπώ σε λεμονόφυλλα και να στήνω σε πυργάκια. Μεγαλώνοντας διάβαζα με πάθος ένα δίτομο βιβλίο του μπαμπά μου «Η νέα μαγειρική και ζαχαροπλαστική των μεγάλων Ελλήνων μαγείρων» του 1960. Η γαλλική ορολογία στις συνταγές με μάγευε σαν παραμύθι.

Στη δική μου οικογένεια, το στρωμένο τραπέζι ήταν ο τρόπος που ηρεμούσα τα παιδιά μου και ένωνα την οικογένεια μας. Το γράψιμο ήρθε όταν συνειδητοποίησα πως ένα φαγητό ξυπνά στην ψυχή σου συναισθήματα και μνήμες, όπως ακριβώς ένα παλιό τραγούδι. Ήθελα να αφήσω στα παιδιά μου ένα πρακτικό οδηγό για τον δρόμο της επιστροφής στις δικές τους μνήμες. Έτσι ξεκίνησε το blogging και σύντομα το TasteFULL.gr έγινε οδηγός για πολλούς αναγνώστες, μαζί με τα παιδιά μου.

2. Ποιες είναι οι πιο «νόστιμες» στιγμές της μέχρι τώρα πορεία σας; 

Τα μηνύματα που λαμβάνω από τους αναγνώστες μου είναι ό,τι πιο όμορφο έχει φέρει στη ζωή μου το TasteFULL. Μου λένε πως γεμίζει χαρές τα τραπέζια τους, δημιουργεί δεσμούς με τα παιδιά τους, κρατά ζωντανή την παράδοση, είναι μια πόρτα ανοικτή στη γλύκα της οικογένειας και της Ελλάδας. Το TasteFULL εκπέμπει σε συχνότητα αγάπης και χαράς για τη ζωή και προσελκύει στη ζωή μου φωτεινούς ανθρώπους, που με κάνουν να νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα μοιραζόμαστε.

3. Ο μεγαλύτερος στόχος που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη; 

Θέλω πολύ να «ξυπνήσω» και να μεταδώσω αυτό που θεωρώ «άυλη πολιτιστική κληρονομιά», την ικανότητα κάθε γυναίκας να δημιουργεί φαγητό της πατρίδας της, που θρέφει ψυχές και σώματα στην οικογένειά της. Θέλω πολύ να φωτίσω τη χαμένη γνώση και να εμπνεύσω κάθε γυναίκα να ζυμώσει ένα τσουρέκι ή να ανοίξει φύλλο για πίτα. Και οι δύο πρακτικές είναι βαθιά τελετουργικές, μυσταγωγικές και θεραπευτικές.

4. Πως σκέφτεστε να το πετύχετε αυτό;

Κάνοντάς το πράξη εγώ η ίδια. Όταν αγγίξεις τη ζύμη του τσουρεκιού και πλέξεις πλεξούδες, όταν τυλίξεις το φύλλο στη βέργα και το τινάξεις για να απλώσει, έχεις βρει τον δρόμο της επιστροφής. Έχεις πάρει τη σκυτάλη και έχεις αναλάβει να την παραδώσεις, μεταδίδοντας τη γνώση σου. Τα σεμινάρια είναι ένας πυρήνας μετάδοσης γνώσης. Όταν σου εξηγούν, τα δύσκολα γίνονται εύκολα. Το Σάββατο 17/12, όσες γυναίκες παρακολουθήσουν το σεμινάριο για τα χριστουγεννιάτικα τσουρέκια, θα φύγουν με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

15540329_1861532250743578_1470691182_o

5. Πως ξεκίνησε αυτή η «ιδιαίτερη» σχέση με τα τσουρέκια;

Η μητέρα μου «έφυγε» ξαφνικά και δεν πρόλαβα να καταγράψω όσα ήθελα. Έψαχνα τις συνταγές να βρω πως έκανε το τσουρέκι της να είναι τρυφερό μέρες μετά. Όταν το βρήκα και το δοκίμασα, ένιωσα πάλι παιδί στην αγκαλιά της. Έτσι αποφάσισα να μιλώ για το πιο τρυφερό τσουρέκι, το τσουρέκι της μαμάς μου, το οποίο είναι και light και νόστιμο. Η ζύμη του είναι πιο δύσκολη στο χειρισμό γιατί είναι πιο υγρή, όμως αν έχεις κατάλληλο αλεύρι, και ο χειρισμός γίνεται απλός.

6. Η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου σάς έδωσε πρόσφατα τον τίτλο “Επίτιμη Πρέσβειρα Ηπειρωτικής Γαστρονομίας”. Τι σημαίνει για εσάς αυτό;

Με έκανε να σκεφτώ πως η γνώση που υπάρχει γύρω μας και αφορά τη μαγειρική παιδεία στον τόπο του καθενός, κινδυνεύει από εξαφάνιση γιατί οι γηραιότεροι φεύγουν και οι νεότεροι πιστεύουμε πως όλα θα είναι διαθέσιμα όταν τα χρειαστούμε. Η Ήπειρος έχει γράψει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ελληνική γαστρονομία και αφορά τις πίτες. Θέλω πολύ να εμπνεύσω κάθε γυναίκα στην Ελλάδα να πάρει βέργα στα χέρια της και να πιστέψει πως μπορεί να ανοίξει φύλλο και να κάνει καλή πίτα.

7. Ποια είναι η σχέση σας με την Καλαμάτα και τη μεσσηνιακή γαστρονομία;

Η Καλαμάτα είναι πόλη της καρδιάς μου. Αρχικά ήρθα με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Food for Love» της Μαριάννας Οικονόμου, στο οποίο συμπρωταγωνιστούσα, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ “Τεκμηρίωσις” καλεσμένη της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Επέστρεψα για να κάνω σεμινάριο για πασχαλινά τσουρέκια το Πάσχα 2014, καλεσμένη της Λέσχης Γαστρονομίας Μεσσηνίας – Η Γαστροναυτική Εκστρατεία και πρόσφατα για το 5ο Σχολείο Τουρισμού. Αγαπώ τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει και νιώθω πως με φροντίζουν σαν δικό τους άνθρωπο. Μαθαίνω συνεχώς για τα προϊόντα της Μεσσηνίας, τα εστιατόρια και τα φαγητά και ενημερώνω τους αναγνώστες μου γράφοντας άρθρα στο TasteFULL.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο: www.tastefull.gr/seminario-kalamata-tsourekia

Ελλαδικό
Κυριακή Παπακωνσταντίνου
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.