Όπως κάθε άνθρωπος χρειάζεται ένα όνομα, προκειμένου να αποκτήσει μια ταυτότητα, έτσι και κάθε πόλη ή περιοχή έχει ανάγκη από ένα όνομα, είτε αυτό δίνεται τυχαία είτε βάσει κάποιας αιτίας, προκειμένου να αποκτήσει υπόσταση στον χώρο και στον χρόνο, ώστε να παραμείνει «κτήμα ες αεί»  στη μνήμη και στις καταβολές του καθενός μας.

Από που, λοιπόν, προέρχονται οι ονομασίες περιοχών της Μεσσηνίας; Πόλεις και χωριά που ακούμε ή επισκεπτόμαστε καθημερινά, χωρίς να έχουμε αναρωτηθεί την προέλευση της ονομασίας τους. Ας δούμε παρακάτω πώς πήραν την ονομασία τους 10 περιοχές της Μεσσηνίας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

kastro-kalamatas

Ένα τόσο περίεργο όνομα όσο αυτό της Καλαμάτας είναι εύλογο να σε κάνει να αναρωτηθείς για το πως προέκυψε. Είναι από τις πόλεις που οι εκδοχές όσον αφορά την προέλευση του ονόματός τους είναι παραπάνω από μία. Σύμφωνα με την πιο παλιά εκδοχή η Καλαμάτα φέρεται να πήρε το όνομά της από την Παναγία την Καλομάτα, της οποίας η εικόνα φυλασσόταν σε ένα βυζαντινό μοναστήρι της περιοχής. Νεώτερες ερμηνείες αναφέρουν ότι πιθανότατα η Καλαμάτα απέκτησε το όνομά της είτε από τη γειτονική αρχαία πόλη των Καλαμών είτε από τους πολλούς καλαμιώνες της. Ενδιαφέρουσα είναι και μια άλλη πιθανή προέλευση του ονόματος, η οποία υποστηρίζει ότι προήλθε από το σύνηθες επώνυμο Καλαμάτης των κατοίκων της πόλης.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

kyparissia-xrwmata-pantou

Για το όνομά της φαίνεται να υπάρχουν δύο ερμηνείες, οι οποίες θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι συμπίπτουν κατά πολύ ως προς την προέλευση. Η πρώτη αναφέρει ότι ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των πολλών κυπαρισσιών. Η άλλη εκδοχή συστήνει ότι την ονομασία της την οφείλει στον ήρωα Κυπάρισσο αντρειωμένο γιό του Μίνωα. Συγκεκριμένα, ο θρύλος αναφέρει ότι ο Κυπάρισσος ήταν φίλος του θεού Απόλλωνα, που λατρευόταν στην Κυπαρισσία. Κάποτε έπεσε σε μελαγχολία επειδή σκότωσε ένα ελάφι και προτού πεθάνει ικέτευσε τους Θεούς να τον μεταμορφώσουν σε δέντρο, κάτι που οι Θεοί έπραξαν, έτσι τον μεταμόρφωσαν σε κυπαρίσσι. Για τον λόγο αυτό οι Κυπαρίσσιοι, για να θυμίζουν στον Απόλλωνα τον φίλο του φύτεψαν γύρω από τον Ναό του έναν κυπαρισσώνα.

ΜΕΘΩΝΗ

messinia-high-methoni

Στην αρχαιότητα η Μεθώνη αναφερόταν ως Μοθώνη και φέρεται να απέκτησε την ονομασία της από το Μόθωνα Λίθο, ένα υποθαλάσσιο βράχο, συνέχεια της ακτής.

ΠΥΛΟΣ

Το όνομα «Πύλος», σύμφωνα με τον Παυσανία, το πήρε η κωμόπολη από τον ιδρυτή της, τον  μυθικό Πύλο, ο οποίος ήταν υιός του Κλήσωνα από τα Μέγαρα. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή που αναφέρει ότι η Πύλος, λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται είναι μια πύλη σε μια άγνωστη διάσταση. Αυτό οφείλεται στη συσσωρευμένη ενέργεια και στα στοιχεία της φύσης που συναντώνται στα σύνορα της. Γεγονός που θα μπορούσε κάποιος να το υποστηρίξει και ετυμολογικά αφού η Πύλος σχετίζεται με την πύλη.

ΚΟΡΩΝΗ

Σύμφωνα με τον Παυσανία υφίστανται δύο εκδοχές για την ονομασία της αρχαίας Κορώνης. Η πρώτη αναφέρει ότι το όνομά της το πήρε από την Κορώνεια της Βοιωτίας καθώς η ίδρυσή της οφειλόταν σε αποίκους από την πόλη αυτή. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, φέρεται να πήρε το όνομά της από μία χάλκινη κορώνη, νόμισμα δηλαδή με σήμα μια κουρούνα, το οποίο εντοπίστηκε κατά την ανέγερση των τειχών της.

ΣΤΟΥΠΑ

Το γνωστό παραλιακό χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης φέρεται να πήρε το όνομά του από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στη θάλασσα για να μαλακώσουν και να μπορούν να τα επεξεργαστούν ευκολότερα. Στουπιά είναι τις φυτικές ίνες του λιναριού, τα οποία τοποθετούσαν μέσα σε θαλασσινές λακκούβες, με σκοπό να προχωρήσουν στις παραπέρα επεξεργασίες γνωστές στο λαό σαν «του λιναριού τα βάσανα». Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή η οποία αναφέρει πως το όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη στούπα, που σημαίνει παραλία ή γιαλός.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

omorfies-messinias-palia-kardamili

Η Καρδαμύλη πιθανότητα οφείλει το όνομά της στα πολλά κάρδαμα που υπήρχαν στην περιοχή. Είναι μαζί με την Κυπαρισσία  από τις πόλεις του Μυκηναϊκού Βασιλείου του Νέστωρος που έχουν διατηρήσει το ίδιο το όνομά τους στο πέρασμα των χρόνων. Το όνομά της άλλωστε μνημονεύεται από τον Όμηρο, ως μία από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα.

ΜΕΣΣΗΝΗ

Η Μεσσήνη φαίνεται να πήρε την ονομασία της από το 1867, για να τιμηθεί η πόλη, ταυτισμένη με την Αρχαία Μεσσήνη. Η τελευταία το οφείλει στη μυθική, προδωρική βασίλισσα της χώρας, που ήταν κόρη του Αργείου βασιλιά Τρίοπα και σύζυγος του Λάκωνα Πολυκάονα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η Μεσσήνη θεοποιήθηκε περί τον 10ο αιώνα π.Χ. και σταδιακά ανακηρύχθηκε σε μία από τις κύριες θεότητες της πόλης.

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

Το παράξενο όνομα των Γαργαλιάνων φέρεται να οφείλεται στον Βενετό αξιωματούχο ο οποίος ζούσε εξόριστος στην περιοχή, σύμφωνα με βενετικά έγγραφα τα οποία μνημονεύουν την πόλη ως Gargaliano.

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ

Δικαιολογημένα όταν κάποιος ακούει το όνομα «Μελιγαλάς» να σκεφτεί το μέλι και το γάλα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και ετυμολογικά όσον αφορά στην προέλευση του ονόματος. Το όνομα «Μελιγαλάς» πιθανότατα προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη «μελίγαλος» ή «μελίγαλα» και δηλώνει το πρόσωπο που επεξεργάζεται και πωλεί το ποτό μελίγαλα που μάλλον ήταν ένα μείγμα μέλιτος και γάλακτος. Υπάρχουν κάποιες καταγραφές του ονόματος ως εξής: το 1700 ως Meli-Gala, το 1704 και το 1805 ως Meligala, και το 1836 στην πρώτη επίσημη εμφάνιση των οικισμών του ελεύθερου κράτους, το Μελιγαλά είναι καταγεγραμμένο ως Μελιγαλάς. Έκτοτε, επικρατεί ο τύπος σε ονομαστική πτώση.

Δείτε επίσης:

10 μαγευτικές παραλίες της Μεσσηνίας!

10 +1 Ταινίες που γυρίστηκαν στη Μεσσηνία!

10 λόγοι να επισκεφθείς την Καλαμάτα… τον χειμώνα!

5+5 τραγούδια για την Καλαμάτα!

Ελλαδικό