Οι Αρχές προτρέπουν τους πολίτες να μην δημοσιοποιούν τα πέντε παρακάτω στοιχεία – πληροφορίες. Σύμφωνα με σχετική έκτακτη ανακοίνωση της αστυνομίας, μέσω διαδικτύου είναι πολύ πιθανόν, αν δεν γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες, να πέσουμε θύματα επιτήδειων.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι Αρχές, σύμφωνα με όσα γράφονται στο “hellasforce.com”, προειδοποιούν και κατηγοριοποιούν ποια πέντε στοιχεία δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύουμε στον προσωπικό μας λογαριασμό στο facebook:

1.Ημερομηνία Γέννησης

Ναι, δεν λέμε είναι πολύ ωραίο να σε θυμούνται και να σου εύχονται για τα γενέθλιά σου, ακόμη και μέσω facebook και εσύ να χαίρεσαι βλέποντας τον “τοίχο” σου γεμάτο ευχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, την ίδια χαρά αισθάνονται (όχι επειδή έχεις γενέθλια!) και διάφοροι επιτήδειοι. Ο λόγος είναι ότι η Ημερομηνία Γέννησής σας μαζί με το Ονοματεπώνυμό σας και με μια Φωτογραφία, είναι αρκετά για να γίνει πλαστογράφηση Δελτίου Ταυτότητας, Άδειας Οδηγού και ακόμη Διαβατηρίου. Οπότε, έχετε ακόμη έναν λόγο να μην βάζετε την ημερομηνία γέννησης (ειδικά για τις γυναίκες).

2.Οικογενειακή Κατάσταση

Μπορεί η λέξη «ελεύθερος/η» να λειτουργεί ως «πόλος έλξης» για αιτήματα φιλίας, νέες γνωριμίες κτλ. αλλά ίσως να “ελκύσει” και τους εγκληματίες. Όταν, μάλιστα, αλλάζετε την «κατάσταση» σας από «Παντρεμένος/η» σε «Ελεύθερο/η», αυτομάτως όσοι παρακολουθούν το προφίλ σας έχοντας άλλα κίνητρα, αντιλαμβάνονται ότι ίσως είστε σε πιο «ευάλωτη θέση».

3.«Που βρίσκομαι»

Το να κοινοποιείτε την παρουσία σας στο facebook και να ενημερώνετε για κάθε κίνησή σας και για το που βρίσκεστε δίδοντας παράλληλα πληροφορίες για το πόσο θα λείψετε είναι ό,τι καλύτερο για τους εγκληματίες. Εσείς αποκτάτε τα πολυπόθητα like και αυτοί ό,τι σας ανήκει. Όλα έχουν ένα τίμημα, τελικά.

4.«Μόνος/η στο σπίτι»

Το να «ποστάρετε» στο facebook ή στα υπόλοιπα social media ότι «είστε μόνος/η στο σπίτι», είναι από τα χειρότερα λάθη. Εντάξει, μπορεί να έχετε λόγο και να περιμένετε πως και πως να σας χτυπήσει κάποιος-κάποια το κουδούνι, αλλά για κοιτάξτε λίγο καλύτερα ποιος είναι πίσω από το ματάκι!

5.Φωτογραφίες των παιδιών σας

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να πράξει κάποιος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι να ανεβάζει φωτογραφίες των παιδιών του. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Διαβάστε τους 3 κινδύνους, οι οποίοι βάσει στοιχείων είναι οι πιθανότεροι να συμβούν:

Αρχικώς, η συλλογή πληροφοριών για τα παιδιά σας. Εταιρείες εξειδικεύονται στο «φακέλωμα», όπου δηλαδή συλλέγουν την κάθε πληροφορία που ανεβαίνει στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα, όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο, στο μέλλον, για το παιδί σας να διατηρούν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό αρχείο από την ημέρα γέννησης του με φωτογραφίες, στοιχεία και άλλο υλικό.

Επιπλέον, κάθε φωτογραφία παιδιού στο Facebook και γενικότερα στο διαδίκτυο είναι υποψήφια για εκμετάλλευση από κυκλώματα παιδεραστίας. Παράλληλα, κάθε φωτογραφία παιδιού που ανεβαίνει είναι υποψήφια να υποστεί τεχνική επεξεργασία με ειδικά προγράμματα ώστε το παιδί να εμφανίζεται γυμνό σε παράνομες ιστοσελίδες παιδεραστίας.

Elladiko