Δεν ήταν και πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε τραγούδια που αναφέρονται στην Καλαμάτα. Τραγούδια που αγαπάμε, ακούμε συχνά είτε στο ραδιόφωνο είτε σε κάποια βραδινή μας έξοδο είτε ακόμη και στο σπίτι μας.

Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε ότι υπάρχουν διάφορα τραγούδια στα οποία γίνεται λόγος για την πόλη μας, αυτό που δεν περιμέναμε ήταν ότι θα ήταν περισσότερα και από όσα μπορούσαμε αρχικά να φανταστούμε ξεκινώντας την αναζήτηση αυτή.

Παραδοσιακά, λαϊκά, ρεμπέτικα, σύγχρονα, έντεχνα, hip-hop… από όλα έχει η λίστα, θυμίζοντάς μας ότι η πόλη μας έχει αποτελέσει κατά καιρούς πηγή έμπνευσης για διάφορους καλλιτέχνες.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1. Σαν πας στην Καλαμάτα

Πρώτο στη λίστα μας δεν θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο από το τραγούδι που δηλώνει το σύμβολο της πόλης μας, το μαντήλι φυσικά.

2. Οι θαλασσινοί

Η ναυτική παράδοση της Καλαμάτας στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα δηλώνεται ξεκάθαρα από τον Γιώργο Ζαμπέτα στο τραγούδι “Οι θαλασσινοί”. Το Καλαματιανό τιμόνι ακούγεται σε σχεδόν κάθε ρεμπέτικη έξοδό μας και μοιραία δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας!

3. Ηράκλειο Καλαμάτα

Ο Μίλτος Πασχαλίδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στο Ηράκλειο. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση του καλλιτέχνη εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο τραγούδι που έγραψε και ερμήνευσε ο ίδιος το 1998.

4. Τα τραγούδια μου

Ένα τραγούδι από την υπέροχη φωνή της Ελένης Βιτάλη, τραγούδι-αναφορά, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, σε παραδοσιακά τραγούδια. Δεν θα μπορούσε, φυσικά, μέσα σε αυτά να μην υπάρχει  το “σαν πας στην Καλαμάτα”!

5. Βέρος Καλαματιανός

Ακολουθεί ένα τραγούδι διαφορετικό από τα προηγούμενα, σε hip hop ρυθμό, στο οποίο ο Ηλίας Παπανικολός ή αλλιώς Εισβολέας δηλώνει βέρος Καλαματιανός και περήφανος Μεσσήνιος!

6. Στον ποταμό τον Πάμισο

Ξέρατε ότι ο Μανώλης Μητσιάς τραγούδησε για την Ιζαμπώ το 1985 και μάλιστα σε σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι; Ακολουθεί ένα τραγούδι για την περιοχή μας που θα έπρεπε να ξέρουμε όλοι οι Μεσσήνιοι… Απολαύστε το!

7. Δροσάτη Πελοπόννησος (Μόρτη απ’ την Καλαμάτα)

Δροσάτη Πελοπόννησος κι όμορφη Καλαμάτα τραγουδάει ο Στελλάκης Περπινιάδης ή Στελλάκι. Ένα τραγούδι που μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο αφού γράφτηκε το 1935 και έχει τον χαρακτηριστικό καλαματιανό ρυθμό. Αναφέρεται στις γυναίκες της Καλαμάτας.

8. Τρένο στην κορυφογραμμή

Για μια ωραία από την Καλαμάτα γράφει και τραγουδά ο Φοίβος Δεληβοριάς, μια ωραία που κάποτε ήταν από την… Αλαμπάμα! Η μουσική είναι του Bob Dylan και είναι μια ελληνική διασκευή του “Slow Train”.

9. Του πειρατή το χάδι

Στην Καλαμάτα ένα βράδυ περπάτησε ο Θοδωρής Γκόνης και έγραψε το τραγούδι “Του πειρατή το χάδι”! Ο Νίκος Ξυδάκης με τις Μελίνα Κανά και Δώρα Μασκλαβάνου τραγουδούν για την Καλαμάτα και το… κάστρο της!

10. Βόλτα στην Ελλάδα 

Γίνεται να λείπει η Καλαμάτα από μια βόλτα στην Ελλάδα; Δεν γίνεται. Σε μουσική Β. Τσιτσάνη και στίχους Χρ. Κολοκοτρώνη και με διάφορες ερμηνείες, το συγκεκριμένο τραγούδι σε ταξιδεύει στην Ελλάδα. Γράφτηκε το 1952 και η πρώτη εκτέλεση είναι από Β. Τσιτσάνη και Ελένη Λαμπίρη.

11. Ωραία Πελοπόννησος

Τραγουδά ο Θόδωρος Μπουτάκογλου, αυτοδίδακτος μπουζουκτσής… στην Καλαμάτα δεν ξεχνώ μια παιδική μου τρέλα. Τραγούδι για όλη την Πελοπόννησο και φυσικά και για την Καλαμάτα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τραγούδι και για τον δημιουργό του.

12. Ύμνος στην Καλαμάτα

Ένας ύμνος στην πόλη μας, που τραγουδάει ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος σε στίχους του Γιάννη Καρβέλη.

13. Χριστούγεννα στην Καλαμάτα

Πριν δύο χρόνια τα Χριστούγεννα, ομάδα από την πόλη μας έφτιαξε και ερμήνευσε ένα γιορτινό τραγούδι που έκανε αίσθηση και εκτός των ορίων της περιοχής μας. Χριστούγεννα στην Καλαμάτα, λοιπόν, μία ομαδική προσπάθεια που αξίζει να μπει στη λίστα μας.

14. Στην Καλαμάτα να ΄ρθεις

15.Καλαματιανό καρναβάλι

Τα δύο τελευταία τραγούδια είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα. Δύο δημιουργίες άκρως Καλαματιανές, που υπερθεματίζουν το Καρναβνάλι της πόλης μας που μετρά ήδη 4 χρόνια ζωής.

INDEVIN Creative Agency