Φυσικό σύνορο μεταξύ δυο νομών, καταρράκτες, λίμνες και μονοπάτια μέσα σ’ ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, το φαράγγι της Νέδας με την πλούσια βλάστηση σας προσκαλεί να το εξερευνήσετε!

Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και αποτελεί έναν ακόμη “θησαυρό” φυσικής ομορφιάς στην Πελοπόννησο.

Το φαράγγι της Νέδας είναι προσπελάσιμο μόνο το καλοκαίρι καθώς η διάσχιση γίνεται μέσω του ποταμού.

Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας (κολύμπι στα κρύα νερά, διάσχιση στενών σημείων μέσα από το ποτάμι, κολύμπι σε σκοτεινή φυσική σπηλιά-στοά). Γι΄ αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό.

Παρότι πρόκειται μία μοναδική εμπειρία, δεν είναι απαραίτητο να επιδοθεί κανείς σε extreme sports για να δει τις ομορφιές του ποταμού. Η Νέδα δεν κρύβει τις ομορφιές της.

Στο πέρασμά της η Νέδα διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι μήκους 32χλμ. με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες.

Μυθολογικά στοιχεία

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μύθος, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της. Επίσης, σύμφωνα με η μυθολογία, με τη Νέδα συνδέονται η Δήμητρα, η Περσεφόνη αλλά και ο Πλούτωνας.

Πώς θα φθάσετε από την Καλαμάτα;

Από την Καλαμάτα απέχει χρονικά περίπου 1 ώρα. Βρίσκεται νότια της Ανδρίτσαινας και βορειοανατολικά των Περιβολίων. Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσετε τον δρόμο που συνδέει την Καλαμάτα με το Διαβολίτσι και μετά διασχίζοντας μια διαδρομή, περνώντας μέσα από γραφικά χωριά, κοντά στο χωριό Πέτρα, το οποίο απέχει 17 χλμ. από την Ανδρίτσαινα, θα τη συναντήσετε.

Σίγουρα, ποικίλουν οι τρόποι προσέγγισης, αφού και τα χωριά Αυλώνα και Πλατάνια, που οδηγούν αντίστοιχα μετά το Στόμιο του ποταμού και στο πέτρινο γεφύρι που ενώνει τις όχθες, είναι είσοδοι του φαραγγιού. Η σήμανση γενικότερα στην περιοχή είναι πάρα πολύ καλή.

Elladiko