Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 21:15  στο αμφιθέατρο ΟΑΕΔ στο Εργατικό Κέντρου Καλαμάτας είναι προγραμματισμένη η προβολή της ταινίας Τo άλογο του Τορίνο [2011] σε σκηνοθεσία Béla Tarr, Ágnes Hranitzky  από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Το κύκνειο άσμα –κατά δήλωσή του- του σπουδαίου Ούγγρου δημιουργού Μπέλα Ταρ αποτελεί ένα εκπάγλου καλλονής κτέρισμα, που θέλησε να τοποθετήσει ο ίδιος στον κινηματογραφικό του τάφο. Η ταινία αφηγείται μερικές μέρες από τη ζωή ενός πατέρα και της κόρης του σε ένα αγροτικό σπίτι.

 Με ένα ευάριθμο σύνολο πλάνων-σκηνών , παρατηρούμε τους ήρωες να βρίσκονται φαλκιδευμένοι μέσα σε μία μίζερη καθημερινότητα , η οποία πρέπει να συνεχιστεί, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Κάθε «κύτταρο» της ταινίας αποτελεί και μία αλληγορία, μία εσωτερική διερεύνηση , που πόρρω απέχουν από την όποια –κινηματογραφική- ευκολία.

 Ο θεατής, βλέποντας την ταινία,  παρατηρεί τον Κινηματογράφο να μετατρέπεται σε μετωνυμία της Ποίησης και του Λυρισμού, με την έννοια της αισιοδοξίας να αποτελεί φιλοσοφικό επίδικο.

 Η ταινία , ανάμεσα σε πλήθος διακρίσεων , απέσπασε την Αργυρή Άρκτο και το βραβείο της Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2011.

 Είσοδος – 4 ευρώ

Είσοδος ελεύθερη – Για νέους κάτω των 18 ετών

 Δείτε το trailer:

Ελλαδικό
Η Θάλεια Λαρεντζάκη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο τμήμα φιλολογίας και ιστορίας. Έχει γράψει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.