Η Καλαμάτα υποδέχεται μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές χορού, λίγο πριν την μεγάλη παγκόσμια πρεμιέρα το Μάρτιο του 2019, στο θέατρο Sadler’s Wells του Λονδίνου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00.

Η Λάβρυς παρουσιάζει σε ανεπίσημη avant premiere την παράσταση χορού, The Thread, σε σκηνοθεσία και χορογραφία του πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού, Russell Maliphant, πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου με Oscar και μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, φωτισμούς του διεθνούς φήμης Michael Hulls και κοστούμια της διεθνώς αναγνωρισμένης Ελληνίδας Mary Katrantzou, ενώ εμφανίζονται επί σκηνής 18 ταλαντούχοι ανερχόμενοι χορευτές από την Ελλάδα.

Μία μεγάλη παραγωγή, μία παράσταση της οποίας η προετοιμασία άρχισε πριν τρία χρόνια, σε ιδέα και σκεπτικό της Γεωργίας Ηλιοπούλου, Διευθύνουσας Συμβούλου της Λάβρυς.

Σκοπός της είναι να συμβάλει στην προσπάθεια εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τη μουσική και το χορό, και να αναδείξει τη διαχρονία, αλλά και τη δυναμική του παρουσία στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι, με μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία.

Η παράσταση The Thread έχει καταβολές στον αρχαίο μύθο του Μίτου της Αριάδνης και τις διαχρονικές έννοιές του, ιδωμένες από μία πιο συμβολική σκοπιά: τον αγώνα που βιώνει ο καθένας μας, ως άλλος Θησέας, με τους δικούς του, προσωπικούς «Μινώταυρους» και το ταξίδι προς την κατάκτηση του Υψηλού, της εσωτερικής μας αρμονίας.

Ο χορός αποτελεί μία οικουμενική γλώσσα που ξεπερνάει τις διαφορές – πολιτισμικές, θρησκευτικές, γλωσσικές – ενώ υπήρξε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ήδη από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, στην παράσταση παρουσιάζεται ένας συνδυασμός παραδοσιακών ελληνικών χορών και σύγχρονου χορού, με στοιχεία, αλλά και αυτούσια αποσπάσματα από χορούς από όλη την ελληνική επικράτεια, από τον Πόντο και την Κρήτη ως την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη δημιουργία μίας νέας, πρωτοποριακής παράστασης σύγχρονου χορού, μία ελληνική παραγωγή, στην οποία για πρώτη φορά συμπράττουν τόσες μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες.

Ελλαδικό