Τελετή αναγόρευσης του Χρήστου Κλαίρη, Ομότιμου Καθηγητή Γενικής Γλωσσολογίας στη Σορβόνη, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Γ. Πολίτης».

Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Χρήστος Κλαίρης γεννήθηκε το 1941 στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών και γενική γλωσσολογία στη Σορβόνη, δίπλα στον θεμελιωτή της λειτουργικής γλωσσολογίας André Martinet. Είναι ομότιμος καθηγητής γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόνη (Πανεπιστήμιο René Descartes) όπου διδάσκει από το 1978. Διευθυντής (1987-2009) του Εργαστηρίου Γλωσσολογικής Θεωρίας και Περιγραφής (THEDEL) του ιδίου Πανεπιστημίου, είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF).

Δίδαξε ελληνική γλώσσα και γενική γλωσσολογία στη Χιλή (1970-1976). Οι έρευνές του πάνω στις γλώσσες της Παταγονίας και της Γης του Πυρός τον οδήγησαν το 1972 στην ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Ιθαγενών Γλωσσών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Valparaíso το οποίο και διηύθυνε μέχρι το κλείσιμό του από τις Αρχές. Τις έρευνές του για τις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν θα τις συνεχίσει από τη Γαλλία, σε συνεργασία με το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και με πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής.

Το 1987 δημοσιεύει την πρώτη πλήρη περιγραφή της αμερινδιάνικης γλώσσας καγουάσκαρ (El qawasqar. Lingüística fueguina. theoría y descripción, Valdivia, Estudios Filológicos). Ως διευθυντής του (THEDEL) διηύθυνε τη σειρά Travaux du Séminaire de Linguistique Fonctionnelle (1992-2002). Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του πραγματεύονται κυρίως θέματα θεωρητικής γλωσσολογίας, περιγραφής γλωσσών και εθνογλωσσολογίας.
Οι μελέτες του γύρω από την σύγχρονη ελληνική γλώσσα είχαν ως αποτέλεσμα να εκδώσει, με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τη Γραμματική της νέας ελληνικής. Δομολειτουργική-επικοινωνιακή (Ελληνικά Γράμματα, 2005, νέα έκδοση Κέντρο Λεξικολογίας, 2011). Στην Ελληνική κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Λειτουργική γλωσσολογία (2007, Ελληνικά Γράμματα, 2012· Νεφέλη, νέα έκδοση με Παράρτημα) και Θέματα γενικής γλωσσολογίας (Νεφέλη, 1990). Μεταξύ των πιο πρόσφατων έργων που έχουν κυκλοφορήσει στη γαλλική βιβλιογραφία υπό την διεύθυνσή του είναι τα έργα Travaux du Séminaire de Linguistique Fonctionnelle (L’ Harmattan, 2005) και Typologie de la syntaxe connective (Presses Universitaires de Rennes, 2005).

Ελλαδικό