Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας και έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Δε διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία. Διαθέτει, εκτός των άλλων, το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατ´ εξοχήν μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον.

tedx-kalamata-oria (13)

Το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. και η κατασκευή του προοιωνίζει τα κολοσσιαία θέατρα της αρχαίας ρωμαϊκής περιόδου. Δεδομένου του μεγέθους του, το θέατρο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων.

Η σημασία του είναι ανυπολόγιστη και θα έπρεπε να αξιοποιείται περισσότερο φιλοξενώντας διοργανώσεις και συγκεντρώνοντας τον κόσμο σε αυτή την ιστορική τοποθεσία.

Με το TedxKalamata που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Ιουνίου το Αρχαίο Θέατρο γέμισε ζωή και φιλοξένησε περισσότερους από 1000 επισκέπτες! Έτσι το TEDx έσπασε τα όρια και έφερε ξεχωριστούς ανθρώπους να εμπνεύσουν με τις ομιλίες τους, όπως γινόταν χιλιάδες χρόνια πριν.

tedx-kalamata-oria (4)

Όποιος βρέθηκε εκεί αντίκρισε ένα μοναδικό θέαμα!

Η βραδιά ξεκίνησε με τους curators να καλωσορίζουν τον κόσμο και να αναφέρονται στη θεματική των ορίων, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Κωστής Μαραβέγιας ο οποίος με πολύ κέφι και όρεξη έσπασε τον πάγο με το κοινό και προλόγισε τον πρώτο ομιλητή.

Ο κάθε ομιλητής μίλησε για την έννοια των ορίων, όπως την αντιλαμβάνεται και τη βιώνει ο καθένας ξεχωριστά, ενώ  για τις ομιλίες τους ξεχώρισαν ο ηθοποιός Adam Pearson και ο δικός μας Γιώργος Λαζαρίδης που συγκίνησε όλο το κοινό.

tedx-kalamata-oriatedx-kalamata-oria

Η βραδιά έκλεισε με τους Encardia που μας μετέφεραν στον κόσμο της μεσογειακής μουσικής…

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχε η δυνατότητα μετάφρασης των ομιλιών στα ελληνικά, το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει ζωντανά όλους τους ομιλητές  μέσω live streaming, ενώ για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω των υποδομών του ΟΤΕ, παρεχόταν δωρεάν κάλυψη δικτύου WiFi στον αρχαιολογικό χώρο, ξεπερνώντας «τα όρια» που θέλουν έναν επαρχιακό αρχαιολογικό χώρο να μην έχει πρόσβαση στο Internet.

Ακόμα, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε πως χάρη στη διοργάνωση αυτή, η Καλαμάτα, η Αρχαία Μεσσήνη και η Μεσσηνία γενικότερα τράβηξαν τα βλέμματα και αναφέρθηκαν σε άρθρα στον εγχώριο αλλά και παγκόσμιο Τύπο.

tedx-kalamata-oria (2)

Αυτό που κρατήσαμε από τη βραδιά ήταν η αρτιότητα της οργάνωσης, οι εθελοντές που ευγενικά και με όρεξη βοηθούσαν όπου μπορούσαν, τα εμπνευσμένα λόγια των ομιλητών και η αίσθηση που σου άφηνε ο χώρος.

Περιμένουμε το επόμενο Tedx που θα φιλοξενήσει η πόλη μας!

Ελλαδικό