Η πόλη μας τις τελευταίες μέρες, κυρίως, έχει προσελκύσει τα βλέμματα όλων με τις μεγάλες διοργανώσεις που φιλοξενεί. Αρχικά, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ρίχνει την αυλαία σήμερα, έχει χαρακτηριστεί ως επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης και το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα, συνδέοντας άρρηκτα την Καλαμάτα με το σύγχρονο χορό και την τοπική κοινότητα με τον πολιτισμό.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το TEDx Kalamata, μια μεγάλη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουλίου, στο Κάστρο της Καλαμάτας και στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης αντίστοιχα. «Η γενναιότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά και η Καλαμάτα δείχνει το δρόμο. Καθώς ο κόσμος αλλάζει, είναι επιτακτική η ανάγκη να δούμε αυτές τις αλλαγές και να εμπνευστούμε από τους ανθρώπους που τις προκαλούν. Ιδέες υπάρχουν. Αν διαδοθούν μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας». Αυτό πιστεύουν οι 20 νέοι που σύστησαν τo TEDx Kalamata, μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που πιστεύει στη δυναμική της πόλης, η οποία στηρίζεται στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και οραματίζεται την αποκέντρωση. Και η περιοχή της Καλαμάτας έχει τα προσόντα για να στηρίξει αυτή την ανάπτυξη: είναι ένας τόπος προικισμένος με εύφορη γη, με μαγευτική ακτογραμμή και βέβαια, με μακραίωνη ιστορία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Καλαμάτα γνώρισε από κοντά το TED, το οποίο ξεχώρισε, γιατί ήταν το πρώτο TEDx που διοργανώθηκε σε πόλη της ελληνικής περιφέρειας. Το 2ο TEDx Kalamata ξεχωρίζει, επειδή είναι το πρώτο TEDx σε όλο τον κόσμο που διοργανώνεται σε αρχαιολογικό χώρο.

Έτσι, το TEDxKalamata έχει κερδίσει την προσοχή όλων, όχι μόνο γιατί φέρνει 18 σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, για να μας δώσουν έμπνευση, να μεταδώσουν ιδέες και να περάσουν μηνύματα, χτίζοντας στο τέλος ένα «νέο γενναίο κόσμο» (Brave New World), αλλά και γιατί κάνει πράξη την καινοτομία την οποία προωθεί,  διοργανώνοντας μια μεγάλη εκδήλωση σε μια πόλη της περιφέρειας, αλλά και σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο, ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο γίνεται και πάλι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, προβάλλοντας το λαμπερό κομμάτι της Ελλάδας για το οποίο όλοι είμαστε περήφανοι.

Από μόνο του, το γεγονός αυτό, θα προβάλει τη συγκεκριμένη διοργάνωση και την περιοχή μας σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις χώρες που πραγματοποιούνται διοργανώσεις TEDx.

Τόσο οι Μεσσήνιοι, όσο και οι επισκέπτες της περιοχή μας θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν μια μεγάλη διοργάνωση και να εμπνευστούν από τις καινοτόμες ιδέες που θα παρουσιάσουν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και οραματιστές, από επτά διαφορετικές χώρες.

 

Ελλαδικό
Xara Koulopoulou
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.