Τον περασμένο Δεκέμβριο η Καλαμάτα γνώρισε από κοντά το TED, αποτελώντας την πρώτη πόλη της ελληνικής περιφέρειας που πραγματοποιεί τέτοια διοργάνωση. Το TEDx Kalamata πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, στις 26 και 27 Ιουλίου, στο Κάστρο της πόλης και στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης αντίστοιχα, φέρνοντας 18 σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, για να μας δώσουν έμπνευση, να μεταδώσουν ιδέες και να περάσουν μηνύματα, χτίζοντας στο τέλος ένα “νέο γενναίο κόσμο” (Brave New World).

Τί είναι όμως, αυτό το περιβόητο “TED” και για ποιο λόγο είναι σημαντικό το γεγονός ότι διοργανώνεται στην Καλαμάτα και μάλιστα για δεύτερη φορά;

Το TED ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια. Είναι στην ουσία μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading), οι δράσεις της οποίας επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε προωθώντας την τεχνολογία, τη διασκέδαση και το σχεδιασμό (εξ ου και τα αρχικά “Technology – Entertainment – Design), στη συνέχεια όμως, η ατζέντα των εκδηλώσεων απέκτησε ευρύτερη θεματολογία.

Στις εκδηλώσεις των TED φιλοξενούνται και μιλάνε γνωστές και αξιόλογες προσωπικότητες από διαφορετικούς κλάδους, με στόχο να μεταδώσουν ιδέες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν “τροφή” για το μυαλό του κάθε θεατή και να οδηγήσουν σε έναν παραγωγικό προβληματισμό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους που έχουν λάβει μέρος σε TED. Αυτοί είναι οι Bill Clinton, Bill Gates, Jeff Bezos, Bono, Sir Richard Branson, Philippe Starck και πολλοί άλλοι.

Τα TEDx τώρα, είναι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανεξάρτητα και οργανώνονται  από ομάδες εθελοντών. Tο πρόγραμμα TEDx ξεκίνησε το 2009 και γρήγορα αναπτύχθηκε σε πολλές πόλεις του κόσμου, προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 5.000 TEDx εκδηλώσεις, σε 1.200 πόλεις, σε 133 χώρες ανά τον κόσμο!  Μία από αυτές πραγματοποιείται στην Καλαμάτα το φετινό καλοκαίρι  και μάλιστα κατέχοντας την πρωτοτυπία να αποτελεί το πρώτο TEDx που γίνεται σε αρχαιολογικό χώρο παγκοσμίως.

 

Ελλαδικό
Pavlos Pavlou
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.