Το πρώτο TEDx στην Ελλάδα σε ανοιχτό χώρο και σε περίοδο καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτα και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Το πρώτο TEDx στον κόσμο σε αρχαιολογικό χώρο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου ελπίζουμε να  έχει αντίστοιχη και μεγαλύτερη επιτυχία, αφού ο κόσμος της Καλαμάτας έδειξε να αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια μίας ομάδας νέων ανθρώπων, οι οποίοι επιθυμούν να φέρουν κάποιες νέες ιδέες στην πόλη μας, φέρνοντας 18 προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο να μας πουν πως να χτίσουμε έναν “καινούριο νέο κόσμο”.

Ας μείνουμε όμως στην χθεσινή βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του κάστρου Καλαμάτας, όπου μίλησαν οχτώ διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικούς χώρους, δίνοντας διαφορετικά μηνύματα στο κοινό που τους άκουσε.

Ο Σταύρος Μπένος, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, μας πήγε πίσω στο χρόνο, στην περίοδο του καταστροφικού σεισμού που έγινε στην πόλη μας και μας έδειξε (μας θύμισε) πως μία πόλη μπορεί να αναγεννηθεί από τις “στάχτες” της. Στη συνέχεια, ο Σκωτσέζος αρχιτέκτονας David Sim, με μία ομιλία που μαγνήτισε το κοινό, μας έδωσε παραδείγματα πόλεων που αναπτύχθηκαν έχοντας ως κέντρο τον άνθρωπο. Ακολούθως, ο Martijn Arets, ένας από του πιο επιτυχημένους νέους στην Ευρώπη, πέρασε πολλά μηνύματα στο κοινό, με βασικό άξονα την επιμονή και την προσήλωση στους στόχους μας. Το πρώτο πάνελ των ομιλιτών έκλεισε η Φιλιώ Κοντραφούρη, ανταποκρίτρια του καναλιού CCTV, η οποία ανέδειξε την αξία του “ονείρου”, το οποίο πρέπει να κυνηγάμε με κάθε τίμημα και χωρίς να το βάζουμε κάτω.

Το δεύτερο πάνελ άνοιξε με την πιο συγινητική ομιλία, που πραγματικά άγγιξε το κοινό. Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Rokhaya Diallo ανέλυσε τα προβλήματα του ρατσισμού που αντιμετωπίζει η Ευρώπη το 2013. Επόμενος ομιλιτής ένα επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, ο οποίος μίλησε, εκτός των άλλων, για θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής και πως αυτά επιδρούν στην καθημερινότητά μας. Τέλος, μίλησαν ο φωτορεπόρτερ Άρης Μεσσήνης για τις δύσκολες αποστολές σε εμπόλεμες καταστάσεις και η Θεοδώρα Γιαννίτση, η οποία μας έκανε γνωστές τις δράσεις και τις ενέργειες του ελληνικού κέντρου πολιτισμού της Μόσχας.

Σπουδαίοι ομιλιτές με σπουδαίες ομιλίες μας περιμένουν και σήμερα το βράδυ στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, σε ένα χώρο που φτιάχτηκε για να μεταλαμπαδεύει νέες ιδέες και ύστερα από 2.500 χρόνια θα χρησιμοποιηθεί και πάλι για το σκοπό αυτό. Για περισσότερες πληροφορίες για το event, τα εισιτήρια και τη μετακίνηση στο χώρο επισκεφθείτε της ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.2013.tedxkalamata.com

 

Ελλαδικό
Παύλος Παύλου
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.