Ύστερα από την θριαμβευτική υποδοχή και τις διθυραμβικές κριτικές, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας επαναλαμβάνει την παράσταση “Εμφύλια Έπη” του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, από το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:00.

Τα “Εμφύλια Έπη” είναι ένα έργο που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και αποτελεί μια έρευνα πάνω στην ιστορία της χώρας μας. Όταν ξεκίνησε στην αρχή είχε μορφή θεατρικού αναλογίου. Αργότερα όμως ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας κύριος Μαργαρίτης αποφάσισε να παρέμβει αρκετά στην μορφή του έργου και να του δώσει την μορφή που έχει τώρα.

Οι παραστάσεις που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας” θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 29 Μαρτίου.

Τα «Εμφύλια Έπη» παρουσιάζονται για δεύτερη χρονιά μετά την θριαμβευτική περυσινή τους έναρξη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και τις παραστάσεις, με ενθουσιώδη υποδοχή, στην Νίκαια της Γαλλίας. Όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από την Χρυσάνθη Δούζη σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Οι μέχρι τώρα κριτικές για την ερμηνεία της κυρίας Δούζη αλλά και γενικότερα για το έργο και την παράσταση είναι διθυραμβικές. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη, η μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη, η επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών της Ελένης Μανωλοπούλου, το video της Χρυσούλας Κοροβέση και του Μάριου Γαμπιεράκη. Μουσικός επί σκηνής ο Δημήτρης Μπακέας.

Μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση που βάζει την Ελλάδα στον καθρέφτη. Δύο μεγαθέματα κυριαρχούν στις τέσσερις ενότητες που συναποτελούν το έργο: η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία. Τα μεγαθέματα αυτά αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας που αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες με κοινό φόντο τον εμφύλιο πόλεμο: Αλκιβιάδης (5ος αι. π.Χ.) – Δημήτριος Παλαιολόγος (15ος αι.) – Οδυσσέας Ανδρούτσος (19ος αι.) – Νίκος Ζαχαριάδης (20ός αι.).

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές δρουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, σε συνάρτηση με διεθνή πρόσωπα και κινήματα της εποχής του ο καθένας. Όλοι τους είναι θύτες και θύματα μαζί, σαν πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας, στα οποία αναγνωρίζουμε σύμβολα με παγκόσμια ισχύ και οικουμενικό ενδιαφέρον.

Ελλαδικό