Επιτέλους μπήκε το καλοκαίρι! Τα μπάνια ξεκινούν, το ντύσιμο γίνεται πιο ελαφρύ, το καθημερινό μας πρόγραμμα ελαφραίνει και αυτό με τη σειρά του, από τις πολλές υποχρεώσεις. Το καλοκαίρι για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί αγαπημένη εποχή χαλάρωσης και επαναπροσδιορισμού στόχων. Πηγή έμπνευσης και χαράς.

Το καλοκαίρι, όμως, δεν μας επηρεάζει όλους θετικά, σε ψυχολογικό επίπεδο. H Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), που συνήθως κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φαίνεται πως η πολλή ζέστη και η έντονη ηλιοφάνεια, μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, προκαλώντας μας εκρήξεις θυμού, κατάθλιψη και νευρικότητα. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρουσιάζουν αναβλητικότητα, νωχελικότητα και ένα διαρκές αίσθημα κόπωσης. Η καλοκαιρινή κατάθλιψη εκδηλώνεται πολλές φορές και σε προβλήματα ύπνου, απώλεια βάρους και ανεβασμένα επίπεδα άγχους.

Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά. Φαίνεται πως αρκετοί άνθρωποι χρειάζονται μια συγκεκριμένη δομή στην καθημερινότητα τους για να μπορούν να λειτουργήσουν καλά και όταν αυτή η δομή εκλείπει λόγω καλοκαιριού δυσκολεύονται. Η καλοκαιρινή άδεια από τη δουλειά ή η διακοπή της σχολικής περιόδου –όταν υπάρχουν παιδιά- μπορεί να καταλήξει σε συναισθήματα αμηχανίας και συναισθηματικού κενού.

Επιπλέον, για πολλούς από αυτούς που νιώθουν την ψυχική τους ισορροπία να διαταράσσεται λόγω του καλοκαιριού, η ξεγνοιασιά και η ανεβασμένη διάθεση που παρατηρούν γύρω τους γίνεται άλλος ένας εσωτερικός προβληματισμός του τύπου «γιατί εγώ να μη νιώθω έτσι, γιατί εγώ να μην μπορώ να χαρώ τόσο…;» ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης και περαιτέρω θλίψης.

Οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες -μιας και το καλοκαίρι τείνουμε να τρώμε έξω περισσότερο και να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ- αλλά και η μη αποδοχή της εικόνας που έχουμε για το σώμα μας, το οποίο εκτίθεται περισσότερο το καλοκαίρι, είναι κάποιοι επιπλέον λόγοι που μπορεί να εντείνουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα της καλοκαιρινής δυσθυμίας.

Για την επιτυχή αντιμετώπιση της καλοκαιρινής κατάθλιψης και των έντονων ψυχολογικών διακυμάνσεων χρειάζεται να μην ξεχνάμε -ειδικά κατά τη διάρκεια των πολύ ζεστών καλοκαιρινών μηνών- να πίνουμε πολύ νερό (και όχι αναψυκτικά) ώστε ο οργανισμός μας να παραμένει ενυδατωμένος. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και η ήπια αφυδάτωση του οργανισμού μας έχει άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία αφού συνδέεται με συχνούς πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης, κυκλοθυμία, νευρικότητα και γενικότερα πεσμένη διάθεση. Για αυτόν το λόγο, χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα του καφέ και του αλκοόλ που καταναλώνουμε ειδικά το καλοκαίρι, αφού και τα δύο προκαλούν αφυδάτωση. Αλλά και η διατροφή μας, γενικότερα χρειάζεται να είναι ισορροπημένη, αφού το τι τρώμε επιδρά στη βιοχημεία του εγκεφάλου μας και συνεπώς στη διάθεση μας.

Επίσης καλό είναι, να αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω τις ώρες που η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη όπως και το να διατηρήσουμε μια δομή στο πρόγραμμα μας εντάσσοντας σε αυτό καινούρια ενδιαφέροντα και ασχολίες. Έτσι, θα κρατήσουμε τον εαυτό μας απασχολημένο δίνοντας ένα καινούριο νόημα στην καθημερινότητα μας. Μεταξύ των άλλων, ο σωστός προγραμματισμός τρόπων διευθέτησης εκκρεμοτήτων και η σωστή διαχείριση του χρόνου μας, θα βοηθήσει στο να διατηρήσουμε τα επίπεδα του άγχους μας σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως κανείς μας δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Ο κάθε άνθρωπος έχει την αγαπημένη του εποχή. Αν σε εσάς δεν αρέσει το καλοκαίρι και δεν περνάτε καλά κατά τη διάρκεια του, τι πειράζει; Σε λίγο το φθινόπωρο θα είναι πάλι εδώ!

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.