Στο πλαίσιο της εβδομάδας Μαρίας Κάλλας, κατά την οποία πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις προς τιμήν την μεγάλης ελληνίδας σοπράνο, μας μιλά ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Διονύσης Μαλλούχος. Ο κύριος Μαλλούχος διδάσκει πιάνο και προσπαθεί να προωθεί τη δημιουργικότητα και την πολιτισμική δράση. Αυτό είναι έκδηλο από την ενεργή δράση του Ωδείου καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής για τη Μαρία Κάλλας που γίνεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας.

Ας δούμε τι έχει να μας πει ο κύριος Δ. Μαλλούχος για την εβδομάδα γιορτής της μεγάλης σοπράνο, Μαρίας Κάλλας.

Γιατί εβδομάδα-αφιέρωμα Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα; Πιστεύετε ότι ο κόσμος γνωρίζει την καταγωγή της;
Υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία θα μπορούσε να αναφερθεί κάποιος… Όπως και η καταγωγή του σπουδαίου μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου από τα Τρεστενά (σημερινή Μελισσόπετρα) του Δήμου Γορτυνίας στην Αρκαδία, έτσι και η μεσσηνιακή καταγωγή της Κάλλας δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Όχι μόνο στον κόσμο και στους πολυπληθείς θαυμαστές της τέχνης τους παγκοσμίως, αλλά όπως φαίνεται ούτε στους αρμόδιους κεντρικούς ή και τοπικούς φορείς. Ετσι η πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη και πρωτοπόρα και ελπίζω ότι θα αφυπνίσει τους υπεύθυνους ώστε (για παράδειγμα) να μην καταρρεύσει οριστικά το πατρικό σπίτι του Μητρόπουλου στη Μελισσόπετρα και να αξιοποιηθεί η καταγωγή της Κάλλας, όχι μόνο με επί τόπου μουσεία – αξιοθέατα, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις – φεστιβάλ στη μνήμη τους, κινητοποιώντας δυναμικό που όπως φαίνεται είναι πρόθυμο να δώσει το παρόν σε μια τέτοια προσπάθεια.

 

Σήμερα πόσο συνδέεται η Κάλλας με τον τόπο καταγωγής της;

Πολύ χαλαρά δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και φροντισμένο, το οποίο να αποτελεί πόλο έλξης για τους πολυπληθείς πλέον τουρίστες της Μεσσηνίας. Το όνομά της δεν έχει ακόμα λειτουργήσει ως κίνητρο και παράδειγμα πολιτισμού για τους σύγχρονούς μας συντοπίτες μας. Δεν έχει ιδρυθεί – συνδεθεί ένα τοπικό Μουσείο αφιερωμένο στη μεγάλη ντίβα με επισκέψεις των τοπικών και γειτονικών σχολείων ώστε να παρουσιάζεται με μοντέρνο και αποτελεσματικό τρόπο η προσωπικότητα και το έργο της, αλλά και η απόλυτη αναγνωρισιμότητα και αποδοχή της, ακόμα και σήμερα, σε όλον τον πλανήτη, ανεξάρτητα από μουσικές προτιμήσεις και είδη κοινού. Ας μην μιλήσω για δρόμους ή πλατείες στο όνομά της ή για ιδρύματα – εκδηλώσεις – φεστιβάλ – διαγωνισμούς – υποτροφίες Μαρία Κάλλας…
Το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, μια μικρή επαρχιακή πόλη, μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη και είναι σήμερα μια από τις πιο τουριστικές και πλούσιες πόλεις στον κόσμο, επειδή εκμεταλλεύθηκε την καταγωγή του Μότσαρτ. Μουσικά Πανεπιστήμια, σπουδαία Φεστιβάλ, αίθουσες συναυλιών, ορχήστρες και σύνολα με το όνομά του και εκατοντάδες ηχογραφήσεις και CD, ιδρύματα Μοτσαρτ για τη ζωή και το έργο του, 8 διαφορετικά μουσεία σχετικά με τον μεγάλο συνθέτη, ακόμα και τα περίφημα σοκολατάκια που είναι χωριστή κερδοφόρα τοπική βιοτεχνία δεν λείπουν… Η σύγκριση είναι θλιβερή και αποκαρδιωτική.

 

Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για τις προσεχείς εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει το Ωδείο καθ’όλη την διάρκεια της έκθεσης για την Μαρία Κάλλας;

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με πολλή χαρά συμμετέχει στην εβδομάδα-αφιέρωμα της Μαρίας Κάλλας και ευχαριστεί για την πρόσκληση και την άψογη συνεργασία τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.
Τρεις από τις συναυλίες που πλαισιώνουν την προσπάθεια είναι από δυνάμεις του Ωδείου:
η εναρκτήρια τη Δευτέρα 18/11 στις 8.00 μ.μ., με απόφοιτες και τελειόφοιτες σπουδάστριες της τάξης Μονωδίας της Χριστίνας Γιαννακοπούλου (Ανδριάνα Παπαβασιλοπούλου, Κατερίνα Παλαιολόγου, Ελένη Αλεξοπούλου) με τη Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο, σε πρόγραμμα με γνωστές άριες που τραγουδούσε και η μεγάλη ντίβα, στην Αίθουσα  Συναυλιών του Ωδείου,
συναυλία την Παρασκευή 22/11 στις 9.00 μ.μ. με τον απόφοιτο του Ωδείου μας (τάξη Βίκης Βασιλειάδη) Λουκά Λυμπερόπουλο (φλάουτο) που συνεργάζεται με μια εξαιρετική ομάδα από την Τρίπολη, τη σοπράνο Jelena  Jovanovic, τον Γιώργο Κότσικα (πιάνο) και τη Σέβη Στάικου (απαγγελία) σε ένα πρόγραμα με τίτλο “Αηδόνι ήταν…”, ταξιδεύοντας με έργα για πουλιά στο κλασικό τραγούδι, επίσης στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου,
ενώ το Σάββατο 23/11 στις 11.30 το πρωί,συναυλία στη Στοά Λόντου και στον πεζόδρομο της Αριστομένους με το οργανικό σύνολο “Μπάντα κουράγιο” που ίδρυσε, οργανώνει και παρουσιάζει ο καθηγητής του ΔΩΚ Γιώργος Μουνδρουλέας, Συμμετέχουν οι  Ινώ Κάτσιου, Χριστίνα Κουτσούκου, Παναγιώτης Μαστέας και Θάνος Ηλιόπουλος, σπουδαστές της τάξης σαξοφώνου του ΔΩΚ. Στο πρόγραμμα γνωστά έργα και μελωδίες από όπερες ή συμφωνική μουσική μέχρι κινηματογραφικά και τραγούδια.
Στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου, φιλοξενείται μια ακόμα εκδήλωση, ο μονόλογος “La Maria” της ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού Dr Mαρίας Μπουντάς-Μπακάλις (Τρίτη, 19 Νοεμβρίου στις 9.00 μ.μ.).

 

Ελλαδικό